Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

ZZ „Brka“ i Razvojna agencija iz Češke: Projekat je temelj za izgradnju prve mljekare u Distriktu Istaknuto

ZZ Brka ceskaZZ „Brka“ Brčko je potpisala Memorandum o razumijevanju sa Razvojnom agencijom Republike Češke i time započela implementaciju projekta „Poboljšanje kvaliteta i povećanje kvantiteta mlijeka na području Brčko distrikta“.


Projekat je podržan od strane Razvojne agencije Republike Češke i Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke. Ukupna vrijednost projekta je 580.000,00 EUR, a učešće Republike Češke iznosi 480.000,00 EUR.


Implementacijom ovog projekta zadruga će napraviti novi moderni sabirini centar za mlijeko koji će ujedno predstavljati temelje za izgradnju prve mljekare na području Brčko distrikta. Izgradnja sabirnog centra će biti gotova do kraja 2016. godine.

 

Kako bi se projekat uspješno proveo, zadruga će od Republike Češke dobiti novi kamion – cisternu za transport mlijeka, nove laktofrize za otkupne stanice i sabirni centar kao i modernu laboratoriju za kontrolu kvaliteta. Pored opreme uposleni zadruge i kooperanti zadruge će proći kroz niz edukacija koje za cilj imaju optimizaciju proizvodnje i poboljšanje ekonomskih parametara. Određeni broj kooperanata će posjetiti proizvođače mlijeka i mljekare u Republici Češkoj kako bi se njihova iskustva prenijela u Brčko.


Zadruga ima ugovorenu proizvodnju mlijeka sa preko 500 kooperanata i godišnje otkupi i plasira preko 5 miliona litara mlijeka.


Po projektu zadruga planira da zaposli 6 novih radnika i prednost će se dati mladim ljudima.

 

Sa izgradnjom sabirnog centra i stavljanjem istog u funkciju, zadruga planira da ostvari saradnju sa poljoprivrednim školama i fakultetima sa područja Brčko distrikta u dijelu edukativno istraživačkih aktivnosti.


Direktor zadruge g. Rahman Šaćir se ovim putem zahvalio Republici Češkoj, Razvojnoj agenciji Republike Češke i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Češke što su odlučili da podrže naš projekat.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com