Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Zabranjen uvoz pošiljke grejpfruta porijeklom iz Turske Istaknuto

grejpU analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida "oxadixyl“ iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida

 

 

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke grejpfruta porijeklom iz Turske, u količini od 4.100 kilograma zbog, kako je saopćeno, povećanog sadržaja pesticida.

 

Prilikom pregleda pošiljke, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

 

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi “Instituta za vode“, Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida “oxadixyl“ iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkala.

 

Postupajući po rezultatima analize, inspektor je donio rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

 

(fokus)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com