Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Čerkez: Građani su naučili živjeti s virusom, vrijeme je za popuštanje mjera Istaknuto

gradjKada je riječ o socijalnim kontaktima, Čerkez je kazao da su građani velikom većinom prihvatili ponašanje i distancu i naučili da žive sa virusom te im se zahvalio

 

 

Goran Čerkez, pomoćnik federanog ministra za javno zdravlje i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kazao je da je dobra vijest samo 14 zaraženih i 22 oporavljenih u posljednja 24 sata.

 

„Imamo veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih. Želio bih da se zahvalim građanima BiH, upravo uspjeh bilo koje mjere zavisi od poštivanja bilo koje mjere. Sada imamo i situaciju da tri puta nedjeljno osobe iznad 65  godina, kao i djeca mogu izaći. Jako je bitno da ostanemo u percepciji da ovo nije kraj, već ublažavanje mjera koje trebaju dati rezultat. Iako su ublažene ključno je da se pridržavamo zaštitnih mjera nošenje maske, rukavice i pranje ruku i održavanje distance. Ako budemo se držali takvih mjera, mislim da možemo i nastaviti sa ublažavanjem mjera“, kazao je Čerkez.

 

On je kazao da se već prave standardi i dinamika, a mjere bi bile na 14 dana ublažavane kako bi se epidemiološki mogli pratiti da li ugrožavaju zdravlje.

 

„Željeli bismo da idemo dalje sa ublažavanjem mjera. Sigurni smo da ako to budemo svi radili neće biti problema. S kolegama u susjedstvu smo u kontaktu i radimo na harmonizaciji mjera. Sve ovo zahtijeva disciplinu sviju nas, naročito kad počne puštanje u rad salona, malih obrta, da vraćamo određene skupove ili objekte poput ugostiteljskih objekata ili kafića“, kazao je Čerkez.

 

Kada je riječ o hotelima, on je potvrdio da oni nikada nisu bili obuhvaćeni nijednom naredbom.

 

„Sami hoteli i hotelijerstvo nije bilo predmet razgovora da se ukida. Kada govorimo o ugostiteljstvu unutar hotela ono je bilo za samo za goste uz sve mjere zaštite. Hoteli nijednom naredbom nisu bili uključeni u zabrane. Dok postoji distanca, mjere lične zaštite ne bi trebalo biti većih problema“, pojasnio je.

 

Na pitanje kako na neki način djecu kontrolisati nakon što im je omogućen izlazak, Čerkez je pojasnio da je uloga roditelja u ovom trenutku najvažnija.

 

„Trebaju skrenuti pažnju djeci i boraviti s djecom. Ničiji boravak nigdje ne ugrožava nikoga ukoliko nosimo zaštitnu opremu. Preporučio bih roditeljima da drže djecu dalje od druge djece i da izdržimo još neko vrijeme distancu“.

 

Kada je riječ o socijalnim kontaktima, Čerkez je kazao da su građani velikom većinom prihvatili ponašanje i distancu i naučili da žive sa virusom te im se zahvalio.

 

„Mi do sada nikada nismo govorili da je virus oslabio niti smatramo da je oslabio, samo smatramo da su mjere koje smo donijeli dali puni efekat i dali jednu stabilnost“.

 

On je kazao da nema potrebe za strahovanjem da bi ublažavanje mjera moglo dovesti do većih problema.

 

„Slijedimo jedan trend, vrijeme je došlo za popuštanje mjera i praćanje, uvijek se mogu vratiti. Kada je riječ o karantinu u BiH mogu ulaziti samo bh. državljani procijenili smo da se mogu upućivati u kućnu izolaciju. Mjere nisu donesene da ostanu trajno. Već da naučimo da živimo sa virusom i da polako možemo krenuti u liberalizaciju mjera“, zaključio je Čerkez.

 

(fokus)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com