Menu

Dan džamija: Sutra obilježavanje godišnjice rušenja Ferhadije u Banjaluci Istaknuto

 

U Ferhadiji džamiji u Banjaluci sutra će biti obilježena godišnjica rušenja ove džamije kroz trenutke sjećanja na ovaj nemili događaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, u potpunosti je srušena, a ovaj datum proglašen je za Dan džamija u BiH odlukom Rijaseta Islamske zajednice s ciljem da simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Ovaj datum ujedno je i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjaluci. Tada su polaganje kamena temeljca za obnovu prekinuli neredi u kojima je teško povrijeđen Murat Badić, koji je od povreda preminuo 26. maja 2001. godine.

Kako je najavljeno iz Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović obratiće se medijima, a imami Medžlisa izvešće prigodnu kasidu pod nazivom “Sjećanja”. Iz Medžlisa navode da će manifestacija “Sjećanje” biti održana bez prisustva vjernika uz pridržavanje svih propisanih mjera, odnosno održavanja socijalne distance i korištenje rukavica i maski.

Ferhadija džamija izgrađena 1579. godine predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. vijeku, a 1950. godine je uvrštena u kulturnu baštinu BiH, zatim i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com