Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Čelik pisao ambasadoru Srbije u BiH zbog uvreda na račun Jovanovića i Kantona Sarajevo Istaknuto

cel99Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik uputio je otvoreno pismo ambasadoru Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandru Đorđeviću, povodom jutrošnjih zbivanja ispred Skupštine Republike Srbije.

 

Pismo predsjedavajućeg Skupštine KS prenosimo u cijelosti:"Vaša Ekselencijo, gospodine Đorđević, iznenađen sam jutrošnjim zbivanjima ispred Skupštine Republike Srbije, tokom kojih su upućene uvredljive riječi i psovke narodnom poslaniku Čedomiru Jovanoviću u kojima je, na moje zaprepaštenje, spomenut i Kanton Sarajevo.Gospodin Jovanović, dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, dobio je prije nekoliko dana Povelju Kantona Sarajevo. Uime građana Sarajeva zahvalili smo mu na hrabrosti u iznošenju istine o proteklom ratu, na privrženosti činjenicama i upornom odbacivanju propagande koja izbjegava priznavanje učešća Republike Srbije u opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici.Još uvijek je u Republici Srbiji mali broj političara kao što je gospodin Jovanović. Smatramo da je naša obaveza istaći njegov pozitivan primjer, u nadi da će u skorijoj budućnosti takvi stavovi postati većinski u cijelom srbijanskom društvu.Nemam namjeru komentarisati ponašanje zastupnika Boška Obradovića i pripadnika njegovog pokreta Dveri koji su akteri jutrošnjeg incidenta. Ako takvo ponašanje nailazi na podršku u Republici Srbiji, onda je to prije svega njen veliki problem, pa tek onda svih ostalih država regije.Međutim, smatram mojom obavezom reagovati na uvredljive riječi upućene Kantonu Sarajevo.Sarajevo je uvijek bilo i uprkos velikim ratnim iskušenjima, ostalo primjer multietničnosti i tolerancije. Nikad ne bih dopustio da se ispred kantonalnih institucija pogrdne riječi upućuju susjednim državama. Kaznio bih svaki neetički istup zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo.Građani Kantona Sarajevo dobro znaju da imaju u Srbiji mnoge prijatelje i ne želimo da pozitivnu sliku o našim komšijama pokvare ovakvi istupi.Zato Vam se obraćam, da uime Skupštine Kantona Sarajevo izrazim negodovanje zbog ovog nemilog događaja. Nadam se da će Skupština Republike Srbije na adekvatan način sankcionisati zastupnika Boška Obradovića i njegovu političku grupaciju kako se slični incidenti ne bi ponavljali u budućnosti. Građanima Republike Srbije želim, pak, poručiti da su u Sarajevu uvijek dobrodošli, te se nadam da će uskoro, nakon ukidanja aktuelnih mjera zabrane kretanja, posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine", navodi se u otvorenom pismu predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com