Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Singapur: Robotski pas će u parku osiguravati poštivanje društvenog distanciranja Istaknuto

robo pas0422Singapur je danas najavio da će koristiti robotskog psa u parku kako bi se osiguralo poštivanje mjere društvenog distanciranja.

 

 

Radi se o robotu nazvanom Sport, a proizvela ga je kompanija Boston Dynamics. Robotski pas će početi patrolirati lokalnim parkom i glasovnim porukama upozoravati građane da poštuju društvenu distancu.Sport je opremljen i kamerama koje mogu skenirati njegovo okruženje i tako omogućiti vlastima da procijene broj ljudi okupljenih u parkovima."Ove kamere neće moći prepoznati identitet osoba, niti će sakupljati neke lične podatke", navodi se u saopćenju vlade.Nova mjera je eksperiment s ciljem unapređenja poštivanja društvenog distanciranja u Singapuru koji bilježi povećanje broja zaraženih koronavirusom.Eksperiment će trajati dvije sedmice u jednom parku, a ako sve prođe kako treba, program bi mogao biti proširen.Singapur je nedavno dobio brojne pohvale zbog načina na koji se nosio s pandemijom koronavirusa, no situacija se znatno pogoršala. Od 17. marta je broj zaraženih porastao sa 266 na 21.707. Stoga se vlasti oslanjaju na tehnologiju kako bi se borile protiv pandemije.U martu je poreknuta i aplikacija za praćenje koja koristi Bluetooth i pomaže korisnicima da saznaju da li su bili u kontaktu s nekim ko je zaražen.Robotski pas Sport se koristi i u lokalnom centru za izolaciju gdje dostavlja lijekove pacijentima, javlja CNN.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com