Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Sattler: Bosna i Hercegovina je naš dom, Evropa je vaš Istaknuto

Johann SattlerEU i danas njeguje te vrijednosti, ujedinjene solidarnosti unutar Unije i s partnerima na zapadnom Balkanu

 

 

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler zajedno s šefovima misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uputio je poruku povodom obilježavanja 9. maja – Dana Evrope, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

„Ove godine proslavljamo Dan Evrope i obilježavamo važnu godišnjicu – 70 godina očuvanja generacija koje su temelj Evropske unije. Unija je nastala na konkretnim postignućima i u solidarnosti. EU i danas njeguje te vrijednosti, ujedinjene solidarnosti unutar Unije i s partnerima na zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina je naš dom, Evropa je vaš“, poručio je Sattler.

 


Akciji su se pridružili ambasadori Hrvatske, Belgije, Bugarske, Češke Republike, Njemačke, Estonije, Španije, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Austrije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Slovačke, Švedske i komandant EUFOR-a u BiH.

 

U Evropi se danas obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

 

Ove godine obilježava se 75. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, ali zbog pandemije korona virusa, bez velikih manifestacija i svečanosti.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com