Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Zamjenik ministrice civilnih poslova BiH na privatnoj zabavi Istaknuto

 

Još jedan snimak okupljanja kruži na društvenim mrežama u vrijeme pandemije koronavirusa. Jedan od učesnika je visokorangirani javni dužnosnik. Zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić učestvovao je na vaskršnjoj zabavi, u vrijeme najvećih restrikcija u borbi protiv pandemije.

Ilić, kadar Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, SNSD-ovog koalicionog partnera u Republici Srpskoj, je nakon ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, još jedan državni službenik koji se ruga restriktivnim mjerama i savjetima koje većina građana Bosne i Hercegovine poštuje sedmicama unazad.

Kako prenosi bijeljinska BN Televizija, video Ilićevog zabavljanja u opuštenom okruženju dospio je na društvene mreže. Ipak, to ne čudi s obzirom na to da je okupljanje prenošeno uživo putem Facebooka, pa je bilo pitanje vremena kada će se snimak pojaviti na YouTubeu.

Nakon objave videa oglasio se i Ilić koji tvrdi da je riječ o porodičnom okupljanju za vrijeme vjerskog praznika.

- Kao srpski zamjenik ministra u krugu porodice sam proslavio Vaskrs u vlastitoj kući. (...) Radilo se o porodičnom slavlju na kome je bio moj kum, šurak, dva rođaka, dakle ljudi sa kojima sam svaki dan zajedno. To je bilo čisto porodično okupljanje za najradosniji hrišćanski praznik. Također, radi potpuno transparentnog informisanje javnosti i mog otvorenog stava, navodim da sam spreman da se o mom načinu uskršnjeg slavlja meritorno raspravi u organima Republike Srpske ili Ujedinjene Srpske ili Srpske pravoslavne crkve, a nikako u probosanskim medijima koji konstantno targetiraju svakog srpskog funkcionera - rekao je Ilić.

Ipak za vrijeme Vaskrsa, koji je obilježen 19. aprila, u RS važile su strožije zabrane koje su uključivale i zabranu okupljanja, a rođaci i kumovi svakako ne spadaju u užu porodicu. Potpuna zabrana kretanja bila je naređena od petka u 15 sati do subote u 5 sati i od subote u 15 sati do ponedjeljka u 5 sati. Na videu je evidentno da je zabava održavana u jedan sat iza ponoći.

Nekoliko zvaničnika RS, uključujući premijera Radovana Viškovića, smatraju da je upravo ponašanje kakvo je priloženo u Ilićevom videu doprinijelo rastu broja slučajeva zaraze koronavirusom nakon Vaskrsa.

 

Video možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=ttlczVqczKk&feature=emb_title

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com