Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Neum i pored sunčanog vremena za vikend pust, nadaju se da će Bosanci i Hercegovci na ljetovanje u domovinu Istaknuto

 

Uprkos lijepom vremenu i ugodnim temperaturama, koje idu preko 20 stepeni, i ovaj vikend Neum je bio pust.

U jedinom bh. gradu na moru vlada sablasna tišina koju razbija samo zvuk morskih valova. Turista nikako nema, a u apartmanima, motelima, hotelima, restoranima, vlasnici vrše čišćenje i pripreme za dolazak gostiju.

Na ulicama su rijetki prolaznici, a uz more tek poneka osoba koja se sunča na ugodnom suncu. Vlasnici apartmana ističu da su spremni za goste, ali pitanje je kada će oni početi dolaziti i kada budu ukinute sve zabrane koje su još uvijek na snazi zbog pandemije koronavirusa.

Uzdaju se da će Bosanci i Hercegovci ove godine odlučiti ljetovati u Neumu i na taj način pomoći da se koliko-toliko spasi sezona u našem turističkom biseru na Jadranu.

- Neum posljednjih dana izgleda tmurno. Navikli smo da već u ovo doba godine bude solidan broj turista, ali sada tamo osim stanovnika nema nikoga. Očekivanja su da sve brzo stane i prođe i da nešto bude od ove sezone. Tako bi mi voljeli, ali kako će biti, veliko je pitanje. Što se tiče tekućeg mjeseca i narednog, od njih nema ništa. Ako bude to će biti nešto sporadično. Bukinzi su bili uglavnom otkazani do jula – kaže za Faktor Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

On se nada da će nadležni u BiH, kada se steknu uslovi, na različite načine stimulisati Bosance i Hercegovce da ljetuju u Neumu.

- Nisam čuo da je kod nas bilo razgovora na tu temu, ali nadam se da će vidjeti šta se radi širom Evrope. Ako bude dozvoljeno kretanje i ne bude ograničenja da pozovu naše ljude da ljetuju u domovini. Da ih država subvencira na neke načine i da se ipak malo pomogne turizmu u Neumu.Treba nam pomoć svake vrste kako bi se premostilo stanje i nadati je se da će ovo stati. Već sada su mnoge oči uprte u podsezonu, ako ne bi bilo povratka virusa. To bi pomoglo da se ova godina nekako premosti i da ljudi ne ostaju bez posla – zaključuje Krešić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com