Menu

U Dubravama, Boderištu i Brčkom obilježeno 28. godina od osnutka 108. Brigade HVO Ravne Brčko Istaknuto

HVO 3Molitvom i polaganjem vijenaca, te paljenjem svijeća, na spomen obilježjima u naseljima Dubrave, Boderište i u Brčkom danas je obilježena 28. obljetnica 108. Brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko.

 

Anto Jerković, predsjednik brčanske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO ističe da nije zadovoljan procesuiranjem odgovornih za stradale branitelje i civile u prethodnom ratu, podsjećajući da je ogorčen i nedavnim optužnicama protiv pripadnika HVO-a.

 

Ivo Anđelović, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ravne Brčko u ratu je izgubio brata. Kaže da procesuiranje zločinaca predugo traje. „Pokušava se da se procesuiraju određeni časni branitelji HVO-a, među kojim sam i ja bio, ali se pravda i istina dokazala. Imamo još nekoliko branitelja koji imaju probleme, ali vjerujem u pravdu i istinu do konačnice“, izjavio je Anđelović.

 

Nazočnima se obratio ratni zapovjednik Ivo Filipović, podsjetivši da je 108. Brigada odbranila najveći dio hrvatskog znamenja. „Ponosan sam na svaku obljetnicu 108. Brigade, gdje slavimo veliki naš uspjeh. Posebno želim istaknuti stradanje civila Boderišta, Ulica, koji su mučki ubijeni, te ukoliko nitko ne bude odgovorao za taj zločin onda nema pravde“, izjavio je Filipović.

 

Dogradonačelnik Distrikta Anto Domić podsjetio je na početke devedesetih godina, kada su Hrvati bili u opasnosti od strane neprijatelja. „Hrvati stoljećima žive na ovom prostoru i nemaju drugi dom. U trenutku kada su njihovi i životi njihovih najmilijih bili ugroženi stali su u obranu ovoga prostora, koji su branili časno, onako kako se brani svoj dom. Sada se pokušava nametnuti krivnja jednoj legalnoj i legitimnoj postrojbi, koja je obranila ovaj prostor pošteno“, kazao je Domić.

 

Vijence za stradale Hrvate na spomen obilježjima u Dubravama, Boderištu i Brčkom položili su predstavnici udruga proisteklih iz rata, predstavnici hrvatskog naroda u lokalnoj vlasti, članovi obitelji stradali, te nekolicina građana, čije je okupljanje bilo u skladu s naredbama Kriznog stožera.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com