Menu

“The Guardian” objavio šokantne prizore iz Hrvatske, policija migrantima crta krstove na glavi Istaknuto

 

Ugledni britanski magazin “The Guardian” objavio je članak o teroru hrvatske policije, koja sprejem u boji crta krstove na glavama tražitelja azila prilikom njihova pokušaja prelaska granice iz Bosne.
Objavljene su i fotografije incidenata koji su se desili migrantima na balkanskoj ruti, a zbog kojih su reagovale mnoge organizacije za ljudska prava. Opisali su da je riječ o “najnovijem ponižavanju” od strane hrvatskih vlasti.

Navodi se i da je UN zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju migranata.

“Očito je da je jedan od razloga namjerno ponižavanje izbjeglica i migranata koji pokušavaju preći granicu”, rekao je Jack Sapoch iz nevladine organizacije No Name Kitchen (NNK).

Dodao je da koliko shvata postoje dva moguća motiva.

“Ili hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identifikovale i ponizile one migrante koji u više navrata pokušavaju prijeći granicu, ili, što je još više zabrinjavajuće, koriste vjerski simbol kako bi psihološki traumatizirale ove muškarce, koji su većinom muslimani”, piše The Guardian.

Humanitarni radnici, doktori i dužnosnici UN-a dokumentovali su sistemsko zlostavljanje hrvatske policije, navodi Guardian, koja je, kako dodaju, vrlo često tukla migrante, pucala na njih, pljačkala ih ili im čak oduzimala odjeću.

UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR također se oglasila povodom ovog slučaja.

“Naša organizacija je već ranije primila vjerodostojne izvještaje ljudi koji tvrde da su nezakonito vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju”, izjavio je za Gardian Zoran Stevanović, regionalni radnik UNHCR-a

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com