Menu

Poznata virologinja Ana Gligić kazala da neće biti drugog vala zaraze na našim prostorima Istaknuto

vir55Virologinja iz Beograda Ana Gligić, poznata po tome što je bila vođa tima koji je izolirao virus velikih boginja i tako učinio veliki korak za čovječanstvo, govorila je o širenju koronavirusa. Ranije je procijenila kada će virus početi da jenjava, u tome je bila u pravu, no sada ima novu procjenu i smatra da neće biti novih valova epidemije.

 

Poznata beogradska virologinja Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je izolirao virus velikih boginja i tako napravio veliki poduhvat na svjetskom nivou, je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavila jenjavanje epidemije koronavirusa još početkom maja.Iako su mnogi bili sumnjičavi, njene su se prognoze ispunile, a cijeli svijet se nakon dva mjeseca počeo vraćati uobičajenim aktivnostima."Virus je definitivno oslabio", kazala je ona za Dalmaciju objasnivši da je do toga došlo pasažiranjem kroz čovjeka, ali i zbog mjera koje su poduzete kako bi se spriječilo širenje.Pojašnjava da je virus toliko oslabio da 50 posto onih koji se zaraze nemaju simptome bolesti. Međutim, interesantna je i nova prognoza ove poznate 86-godišnje epidemiologinje, koja se tiče drugog vala epidemije."Drugog vala ovdje, a mislim na ove ovdje naše prostore, neće biti. Bit će tih tzv. džepova, pojedinačnih slučajeva jer, uostalom, epidemija još nije okončana. Vidite da je i sada sve manje umrlih, zatvaraju se namjenske bolnice i situacija ide nabolje. Jedno takvo žarište vi u Hrvatskoj, koliko čitam, sada imate na Braču, a u Srbiji se pribojavam da se isto ne dogodi nakon velikih političkih protesta koje smo prije nekoliko dana imali pred Skupštinom. To su ti džepovi, žarišta, zato ih i nazivamo prirodno-žarišnim infekcijama i nikada ne znate gdje se još mogu pojaviti. Ali to više nije epidemija, pogotovo ne u obimu koji smo imali u martu", objasnila je ona.Ona pretpostavlja da će već sljedeći mjesec biti moguće i slobodno putovati.Prema njenom mišljenju, virusu neće pogodovati ni ljeto i visoke temperature:"To nam definitivno ide na ruku bez obzira na to što se virus dugo zadržava u vanjskoj sredini, ali sunčevi, ultraviolentni zraci će ga dosta brzo neutralizirati. Potrebno je svega nekoliko sati za to."No, da li zima može donijeti nove probleme kada je riječ o zarazi koronavirusom:"Bit će zahtjevno ako se ti pojedinačni slučajevi poklope sa sezonom gripe, jer je klinička slika, kada je ovaj novi virus oslabljen, vrlo ili skroz slična. Tu će dijagnostika i dijagnostičari morati odraditi svoj dio posla. Ovolikog broja ljudi u bolnicama neće biti. Stanovništvo je educirano u tom pravcu, ali se i imunitet, pa i neka ga je svega pet posto, stekao."Govoreći o vakcini objasnila je da nije moguće očekivati je prije 16 mjeseci, ukoliko želimo kvalitetnu. Objašnjava da se brzo mogu napraviti genetski modifikovana cjepiva, ali da je za kvalitet potrebno vrijeme, pogotovo kada se uzme u obzir da ovaj virus ima 18 vrsta.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com