Menu

Preminuo pisac Bekim Sejranović iz Brčkog Istaknuto

bekimIstaknuti bh. književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović iz Brčkog preminuo je u 48. godini nakon kratke i teške bolesti, potvrdilo je Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

 

Bekim Sejranović je bh. pisac rođen 1972. godine u Brčkom. U Rijeci je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnostAutor je knjige kratkih priča "Fasung", romana "Nigdje, niotkuda", "Ljepši kraj", "Sandale", "Tvoj sin Huckleberry Finn" i "Dnevnik jednog nomada". Ujedno je i jedan od najčitanijih i najtalentovanijih bh. pisaca, te je 2009. godine za svoj roman "Nigdje, niotkuda" dobio nagradu Meša Selimović.Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na norveški, slovenački, makedonski, njemački, poljski, italijanski, engleski i češki.

(klix)

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com