Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Devet decenija neponovljivog Clinta Eastwooda (FOTO) Istaknuto

C 1Prvi macho muškarac u Hollywoodu, živa legenda, sinonim western filmova, voljen kao glumac, režiser, osporavan zbog republikanaca - ali čovjek koji je postavio standarde glume prije svih ostalih - Clint Eastwood danas slavi 90. rođendan.

Jedan od likova koji je jednako prepoznatljiv u svim krajevima svijeta, a slava mu od šezdesetih godina prošlog vijeka nije splasnula niti u jednom trenutku.

 

Karijeru je počeo 1955. godine, kada je glumio malu ulogu u Revenge of The Creature, a te godine je ostvario čak pet uloga, koje nisu prošle opaženo. Punih devet godina je igrao po malim serijama, malim filmovima, a prvi put kada je njegovo ime zvanično prošlo u "cast and credits" sekciji bilo je 1958. godine, kada je igrao Georgea Mosleyja u Lafayette Escadrille.

 

Neko bi rekao da tu počinje historija, ali ne. Do 1964. godine Eastwood je dobijao značajnije role, ali u filmovima koji su prolazili ispod radara.

 

Onda se pojavio Sergio Leone, najveći, najznačajniji i najpoznatiji režiser westerna svih vremena.

 

  1. godine Clint Eastwoodu daje glavnu ulogu u filmu A Fistful of Dollars - e ostalo je historija. Godinu nakon toga For A Few Dollars More mu trasira put ka jednoj od najvećih zvijezda aktivnog glumišta, a sa The Good, the Bad and the Ugly iz 1966. godine ga čini glumcem A liste, sa koje nikada nije sišao.

 

Početkom sedamdesetih vjerovatno nije ni očekivao da će mu se zvijezde tako otvoriti. Prvo dobija rolu u Beguiled (1971), potom u klasičnom trileru Play Misty For Me (1971), a onda iste godine glumi u filmu kojeg može nazvati prekretnicom.

 

Clint Eastwood je postao Dirty Harry, kojim je oblikovao žanr policijskog filma - koji se imitira i dan danas. Jednako dobar je bio i u Thunderbolt and Lightfoot, The Gauntlet ili u nastavcima Dirty Harryja, Magnum Force (1973) i The Enforcerer (1977).

 

Sa Joe Kiddom, The Outlaw Josey Wales nastavlja western put, da bi 1979 godine "pobjegao iz Alcatraza". Ono što je čudno, jeste da je najviše novaca zaradio u The Eiger Sanction, kada je zavrijedio titulu najplaćenijeg glumca Hollywooda.

 

Jako zauzete osamdesete godine, sa nizom hitova poput Any Which Way You Can, ili Sudden Impact koji mu je dao i one liner koji je obilježio jednu eru: "Go ahead, make my day" ili "Hajde, uljepšaj mi dan", nastavio je i u devedestim, s tim što se okreće i režiserskoj karijeri.

 

Sa Unforgiven iz 1992. godine, režiserskim debijem, osvaja Oscara za najboljeg režisera, ali je nominovan i za najboljeg glumca, da bi nas 1995. godine posve iznenadio sa izvedbom u "The Bridges of Madison County", gdje je na suze tjerao milione gledatelja diljem svijeta.

 

Jedno je jasno, zna glumiti, zna režirati - ali i napraviti kiks, poput A Perfect World, Truce Crime ili Blood Work. Bila su potrebna tri filma da mu poljuljaju uticaj, no 2004. godine pravi Million Dollar Baby zbog koje ponovo osvaja Oscara za najbolju režiju, a onda radi sjajnu seriju ostvarenja koja su prosto neosporivi dokaz da Eastwood zna glumiti, režirati i producirati.

 

Mystic River, Flags of Our Fathers, Letters From Iwo Jima i Changeling - pa onda Grand Torino su napravili seriju ostvarenja zbog koje Eastwood ne mora više raditi ni dana u životu.

 

Ono što je još bitnije od karijere koja je impozantna jeste činjenica da o privatnom životu Dirty Harryja niko ne zna ništa. U medijima ga rijetko ima, a ono što znamo jeste da ima osmero djece sa šest različitih žena. Ženio se samo dva puta, živi u Los Angelesu i u posljednje vrijeme ga mnogi ne vole zbog promašaja sa American Sniper.

 

Ono što mu je u velikom dijelu karijere karakteriziralo likove koje je glumio jeste nota da su svi morali savladati svoju prošlost, i pokajati se za grijehe.

 

Clint Eastwood nikada nije rekao da se kaje zbog neke crtice u svojoj karijeri. Ni nema zbog čega. 1956 godine zaradio je 75 dolara za film Star in the Dust. Dvadeset godina poslije inkasirao je 16 miliona za Every Wich Way You Can, a pet godina nakon uzeo je 30 miliona za Sudden Impact.

 

Kao glumac ostvario je 71 ulogu u karijeri, producirao je 50 filmova ili TV serija, režirao je 41 ostvarenje, napisao je i 30 kompozicija za filmove u kojima je glumio ili režirao. Hollywoodu i filmu je ostavio 1.000 godina umjetnosti iz koje se mogu crpiti brojne stvari.

Postoje dvije vrste ljudi na ovom svijetu. Oni sa napunjenim pištoljem, i oni što kopaju. Clint Eastwood uvijek ima napunjen pištolj, ostali moraju kopati.

 

C 2

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com