Menu

Brčko: Što donosi novi Zakon o udruženjima i fondacijama? Istaknuto

 

Nedavno je donesen i na mrežnim stranicama Vlade Brčko distrikta javno objavljen Prednacrt Zakona o udruženjima i fondacijama Distrikta, kojim bi se sistematski trebala urediti, regulirati i definirati ova veoma važna oblast koja je od izuzetnog društvenog značaja za našu lokalnu zajednicu.

Prednacrtom ovog zakona predviđa se financiranje projekata udruženja prema javnom pozivu, odnosno onih projekata za koje se utvrdi da su od javnog interesa. Anica Radić Savić, šefica Pododjela za podršku mjesnim zajednicama ističe da će ovim zakonom dodatno biti precizirana pitanja nadležnosti organa udruženja i fondacija, odnosno obveznih elemenata koje mora sadržavati osnivački akt i statut.

„Novim Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH definirano je i preciznije reguliranje pitanja koje se odnose na registraciju stranih i međunarodnih udruženja i fondacija te preciznije i strožije definiranje prekršajnih odredaba i njihovo usaglašavanje sa Zakonom o prekršajima Brčko distrikta“, rekla je Radić Savić.

Zakon, također, predviđa i uvođenje odredbe koja detaljnije definira postupak osnivanja i registraciju udruženja i fondacija, kao i uvjete članstava te prestanak njihovog rada, prenosi Radio Brčko.

„Trenutno je nedovoljno razrađena regulacija u pogledu članstva u udruženjima građana i fondacijama, odredbe koje se odnose na prestanak i brisanje iz registra kroz dodavanje novih razloga za prestanak udruženja i fondacije uslijed neaktivnosti, a naročito kada je riječ o primjeni odredaba koje regulišu stečajni i likvidacioni postupak“, ističe Radić Savić.

Kao važnu odredbu novog Zakona o udruženjima i fondacijama, Radić Savić je istaknula uspostavljanje mjesta Inspektora za udruženje i fondaciju, kao novog organa.

Trenutno je otvoren Javni poziv za dostavu komentara na Prednacrt Zakona o udruženjima i fondacijama, gdje organizacije civilnog društva, kao i zainteresirana javnost mogu dostaviti prijedloge i komentare o ovom Zakonu najkasnije do 22. lipnja tekuće godine, a sve u cilju upotpunjavanja i izrade što kvalitetnijeg Zakona čija bi primjena osigurala najpozitivnije moguće efekte i dobrobit u ovoj lokalnoj zajednici.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com