Menu

Rudar u Tanzaniji preko noći postao milioner Istaknuto

rud4Rudar iz Tanzanije je preko noći postao milioner nakon što je prodao dva tanzanita, najveće drago kamenje koje je pronađeno u ovoj zemlji.

Saniniu Laizer je zaradio 3,4 miliona dolara nakon što je tanzanijskom ministarstvu za rudarstvo prodao dva draga kamena teška ukupno 15 kg."Slijedi velika zabava", izjavio je Laizer koji ima veliku porodicu, čak 30 djece.Tanzanit se može pronaći samo u sjevernom dijelu Tanzanije i koristi se za pravljenje ukrasa i nakita. To je jedan od najrjeđih dragih kamenja na Zemlji, a lokalni geolog procjenjuje da bi zalihe mogle potpuno nestati u narednih 20 godina.Dragi kamen se može naći u zelenoj, crvenoj, ljubičastoj i plavoj boji, a što je prozirniji, to je cijena veća.Jedan kamen je težak 9,2 a drugi 5,8 kg, a dosadašnji rekord je držao kamen težak 3,3 kg.Laizeru je na pronalasku čestitao i predsjednik Tanzanije John Magufuli, piše BBC.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com