Menu

Usaglašene preporuke na osnovu kojih će biti sastavljen spisak zemalja kojima će EU otvoriti granice Istaknuto

warnGlavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evropske unije bit će broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti "blizu ili ispod prosjeka EU-a", dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU-a, javlja Hina.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. jula koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procjenjivati svake dvije sedmice.Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu se li se usaglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali ambasadori zemalja članica.Ambasadori su utvrdili kriterije na temelju kojih se sastavlja spisak trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU.Glavni kriterij je da broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u zadnjih 14 dana bude "blizu ili ispod prosjeka EU-a" na dan 15. juna. Na taj datum, prosječan broj novozaraženih u EU-a na sto hiljada stanovnika bio je 16.U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija "da broj bude blizu ili ispod" prosjeka EU-a. Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Evropske unije.Taj kriterij trenutno zadovoljava 14 zemalja - Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterije zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU-a.Spisak nije pravno obvezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano.Spisak i kriteriji za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU, te članovi njihovih porodica, i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com