Menu

Jajce je bosanski Dubrovnik Istaknuto

Jajce 06 1Bosna i Hercegovina je puna kulturno-historijskih spomenika, objekata i lokacija koje su zaista reprezentativne na regionalnom, pa čak i na svjetskom nivou, kazao je Feni profesor arheologije sa Filozofoskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i bivši direktor Zemaljskog muzeja BiH prof. dr. Adnan Busuladžić.

Nažalost, ističe prof. Busuladžić, mnogo je lokaliteta do kojih je teško doći jer nemaju infrastrukuturu, puteve, logistiku, adekvatne ceste i ostalo.

 

– Ali mnogo je kulturno-historijskih spomenika koji se mogu obići i koji podrazumijevaju postojanje adekvatnih komunikacija i smještajnih kapaciteta. Među takvim lokacijama, po mom skromnom sudu, ističe se Stari grad Jajce koji je u stručnoj terminologiji poznat kao bosanski Dubrovnik u smislu očuvanosti zidina i onoga što se tu može vidjeti – kazao je profesor Busuladžić.

 

Svakako, tu je neizostavan Travnik, zatim i najnoviji lokalitet koji je „ponovo otkriven“ kod današnje Srebrenice u Skelanima iz antičkog perioda.

 

– Također tu je i objekt iz Rimskog perioda Mogorjelo kod Čapljine koji je dostupan građanima za obilazak, pa Bihać i i srednjovjekovni grad Srebrenik – naglašava Busuladžić.

 

Mnogo je lokaliteta koji se mogu obići i vidjeti u BiH.

 

– Evo i u samom Kantonu Sarajevo imamo rimske objekte na Ilidži, iza stare zgrade Općina Ilidža – kazao je.

 

Veliki je broj lokaliteta koji su dostupni i koji se mogu vidjeti u Bosni i Hercegovini, i koje je itekako korisno obići, zaključio je prof. Busuladžić u razgovoru za Fenu.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com