Menu

Završen veliki most na Savi na granici BiH i Hrvatske, koštao je 53,8 miliona KM (VIDEO) Istaknuto

most SvilajRadovi na izgradnji prekograničnog mosta Svilaj na rijeci Savi kod Odžaka konačno su okončani.

Most je uspješno jučer prošao i tehnički pregled, potvrđeno nam je iz kompanije „Hering“ koja je obavila radove na mostu nakon povlačenje firme „Viadukt“

 

Radi se o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C koji će povezati BiH s Hrvatskom i ostatkom Evropske unije (EU).

 

Kompletan projekat vrijedan je 53,8 miliona KM, a ukupna dužina mosta iznosi 660 metara, a širina 29. Dužina dionice koja će povezati BiH s Hrvatskom iznosi ukupno deset kilometara.

 

Ovaj strateški važan most za našu državu spojen je početkom februara, a radovi su započeli 2016. godine.

 

No, da bi bio pušten u promet sada je potrebno da bude završena dionica aotoputa koju radi firma „Strabag“. Taj dio posla, kako nam je rečeno bit će završen za sedam dana.

 

Ranije je Hrvatska završila svoj dio autoputa s svoje strane.

 

No, izgradnju ovog mosta prati i jedan apsurd, a to je da naša zemlja nikada nije izgradila prekogranični prelaz. Tek nedavno su izabrani izvodači radova, ali prelaz neće biti završen do oktobra. Do tada promet nije ni moguć, rečenoi nam je.

 

Autor: Avaz.ba

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com