Menu

Počelo cvjetanje ambrozije Istaknuto

 

Kraj jula i početak avgusta period je kada cvjeta ambrozija, biljka koja kod mnoštva stanovnika izaziva alergijsku reakciju.

Uzastopno kihanje i suzne oči neki su od prvih simptoma koji vam govore da ste alergični na ambroziju, kao i da je ima u vašoj neposrednoj blizini.

Šef epidemiološke službe Javne zdravstvene ustanove Brčko Mirjana Kuzmanović ističe da se svake godine javi sve veći broj stanovnika koji se žale na alergijsku reakciju.

S obzirom na to da je sada u zdravstvu primat dat oboljelima od pandemije, Kuzmanović je dala savjete kako se i ko može samostalno liječiti od alergije kod kuće.

„U periodu od 11 do 17 časova izbjegavati boravak vani, provjetravanje prostorija, te uz antihistaminike koristiti i narodne lijekove“, rekla je Kuzmanović.

Polovina avgusta biće najteža, jer tada cvjetanje dolazi do kulminacije.

Ona ističe da je vjeruje da će resorno vladino odjeljenje i JP „Komunalno“ Brčko redovno uništavati ovu biljku, kako bi je u naseljenim mjestima bilo što manje, a na građane apeluje da se pridržavaju ljekarskih savjeta, kao i da uklanjaju ambroziju sa privatnih parcela.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com