Menu

Brčko dobilo laboratoriju za testiranje na koronavirus Istaknuto

koo8Građani Brčko distrikta od ponedjeljka će brže dobijati rezultate testova na koronavirus, s obzirom na to da je u ovaj dio Bosne i Hercegove stigla laboratorija za molekularnu analizu briseva.

Brčko distrikt je epidemiju koronavirusa dočekao bez laboratorije u kojoj bi se vršilo testiranje briseva osoba na SARS-CoV-2. Zbog toga je ovaj posao obavljan u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli te se nerijetko zbog problema u vezi s epidemijom u Tuzlanskom kantonu dešavalo da Brčaci na rezutate testova čekaju po nekoliko dana.

 

Međutim, od ponedjeljka će i građani Brčko distrikta jednostavnije dolaziti do svojih rezultata, s obzirom na to da je jučer stigla oprema za laboratoriju koja se koristi u svrhu obrade briseva PCR metodom.

 

"Mi smo dobili opremu za otvoreni PCR sistem, a pojašnjenja radi, to je kabinet sa tri zasebne prostorije koji zahtijeva posebne uslove rada. Dobili smo prostor u bivšem kinu Oslobođenje, koji je namjenski preuređen za te namjene. Sutra nam dolaze stručnjaci koji će montirati opremu i pustiti u probni rad aparate. Testiranje uzoraka ćemo početi najkasnije u ponedjeljak", kazala je šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić.

 

Na prostoru Brčkog postoje i dva aparata za obavljanje takozvanih "zatvorenih" PCR testiranja, međutim, problem je nabavka testova.

 

"Mi smo pokrenuli nabavku 2.000 testova za zatvorene sisteme PCR-a, ali u BiH postoji samo jedan zastupnik i prosto je nemoguće da dobijemo toliko testova odjednom, jer je velika potražnja za njima na tržištu. Sukcesivno ih dobijamo po 50 ili 100", dodala je Nikolić koja trenutnu epidemiološku situaciju ocjenjuje nestabilnom zbog konstantnog rasta broja novoinficiranih osoba.

 

Posljednja analiza briseva koji su u Zavod za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli stigli u protekla tri dana pokazala je da je u Brčkom zaraženo još 20 osoba. Od posljednjeg izvještaja do danas preminule su dvije osobe te se broj smrtnih ishoda od početka epidemije do danas popeo na 11.

 

Ukupno su do danas zabilježene 173 SARS-CoV-2 pozitivne osobe u Brčkom, a trenutno je 127 aktivnih slučajeva. Zabrinjavajuće je i da se među njima nalaze zdravstveni radnici, a prema riječima Nikolić, riječ je o njih ukupno šest. Od tog broja šest je ljekara i dva medicinska tehničara.

 

"Sada je veći problem to što su oni bili u kontaktu s kolegama i sve ih moramo testirati i staviti u izolaciju. Ukoliko njihovi testovi budu negativni, oni opet idu u izolaciju deset dana, jer u tom periodu ne smiju ostvarivati kontakte", kazala je Nikolić.

 

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo na kraju je upozorila da na prostoru Brčkog postoji velika mogućnost daljnjeg širenja infekcije virusom, a to je moguće spriječiti jedino pridržavanjem propisanih mjera – nošenje maske, fizička distanca i redovno pranje ruku.

 

(Klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com