Menu

Mustafa ef. Gobeljić: Iskoristite ove dane bajrama da obnavljaju i jačaju prijateljstva... Istaknuto

Mustafa ef Gobeljic infobrckoPovodom Kurban bajrama glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom Mustafa ef. Gobeljić za Radio Brčkog govori o Bajramu kojeg muslimani dočekuju s radošću uprkos mjerama i izazovima koje je prouzrokovala pandemija korona virusa. Sa njim  je razgovarao novinar Radio Brčkog, Mirsad Arnautović.

Efendija Gobeljiću, muslimani širom svijeta proslavljaju jedan od naradosnijih blagdana Kurban (Hadži) bajram, koji se ove godine obilježava u sasvim drugačijem okruženju nego ranije. Kako ga dočekuju muslimani u Brčko distriktu?

 

Ef.Gobeljić: Ramazanski i Kurban bajram su naša dva najveća blagdana. I dok  Ramazanski bajram proslavljamo kao nagradu za ramazansku žrtvu i sve druge  ibadete kojima je Ramazan prebogat, Kurban bajram koji dočekujemo i  obilježavamo četiri dana je karakterističan po izvršavanju triju islamskih  dužnosti.

 

Prva je Tekbir i Tešrik što podrazumijeva da muslimani počevši od sabah namaza uoči Kurban bajrama nakon obavljanja svakog namaza prouče Tekbir.

 

Druga bajramska dužnost jeste kurban i ta islamska dužnost se može obaviti tokom prva tri dana Kurban bajrama.

 

Naravno glavni obred tokom ovog bajrama jeste obavljanje hadža. To je dužnost najvišeg stepena u Islamu. Obaveza je svakog muslimana da ukoliko je u mogućnosti tu dužnost obavi barem  jednom u životu a može je izvršiti i više puta.

 

S obzirom na aktuelnu situaciju koju ste u vašem pitanju pomenuli a prouzrokovanu pandemijom korona virusa ove dvije islamske dužnosti koje su karakteristične za ove dane Kurban bajrama se mogu bez ikakvih ograničenja  obaviti, dok kada je riječ o hadžu svi smo upoznati da se on ove godine neće  obaviti kako je to ranije obavljano.

 

S toga pozivam  muslimane da izvrše ove dvije vjerske dužnosti (Tekbir  i Tešrik  i obred kurbana).

 

Značaj prinošenje žrtve kroz klanje kurbana u ime Allaha je veoma bitno za svakog muslimana, međutim koja je najveća dobrobit takvog čina?

 

Ef.Goblejić: Obred kurbana je u svrhu žrtvovanja određene vrste životinje u ime Allaha a za dobro i korist insana. Dakle, smisao je da se mi sjetimo našeg Gospodara, da nam je on to naredio i da to u njegovo ime činimo. Kurban je  takva vrsta ibadeta koja ima svoju jako izraženo i socijalnu ili humanitarnu dimenziju.

 

Za kurban se prije svega mora odabrati najkvalitetniji primjerci stoke i sama činjenica da onaj koji izvrši obred kurbana ima pravo tek jednu trećinu zadržati za sebe a da je obavezan da dvije ostale trećine podijeli govori o toj socijalnoj i humanoj dimenziji kurbana.

 

Ovdje treba istaći da smo mi prilikom raspodjele kurbanskog mesa dužni da sve kategorije zahvatimo a ponajviše treba da vodimo računa o siromašnima i nezbrinutima. Kurban naravno treba da podijelimo rodbini i prijateljima ali i komšijama bez ikakve selekcije iako su komšije druge vjere. Na taj način se  učvršćuju i te međuljudske veze a ta socijalna i humana dimenzija je posebno izražena.

 

Kada sam kazao da mi moramo najmanje podijeliti dvije trećine kurbanskog mesa to ne znači da tu jednu trećinu moramo ostaviti za sebe, to znači da imamo pravo na to ali ako želimo možemo podijeliti cijeli  kurban.

 

Bajram je blagdan zbližavanja, obilazaka i druženja među porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Kako ovaj bajram dočekati i ispuniti ono što nalaže vjera s obzirom na propisane mjere s ciljem suzbijanja pandemije korona virusa?

 

Ef.Goblejić: Mi ova dva bajrama u Brčkom već godinama obilježavamo na dva načina, jedan je lični i porodični a drugi javni i kolektivni. Nažalost zbog navedene situacije i propisanih mjera mi ove godine nećemo realizovati ni jedan sadržaj kojim se kolektivno obilježava bajram. Ove godine neće biti upriličena nikakva manifestacije, bajramski prijem i koncerti koje smo imali svake godine.

 

Ali kad je riječ o ovom induvidualnom i porodičnom planu nema prepreke da mi  opet bajram  živimo u svoj njegovoj raskoši naravno vodeći računa o svim epidemiološkim mjerama kao što su korištenje maski i držanje distanci.

 

Koju  poruku ili čestitku upućujete muslimanima povodom Kurban bajrama?

 

Ef.Goblejić: U danima oba naša bajrama naša radost je tako velika da ona ne može samo da se skrasi unutar naših porodica i avlija. Ona treba da se prelijeva i obasjava okolinu oko nas. Stoga pozivam muslimane da bajramsku radost podijele sa svojim komšijama, prijateljima i rodbinom. Da iskoriste ove dane bajrama da obnavljaju i jačaju prijateljstva. Da posjećuju one kojima će ta posjeta najviše značiti.

 

Bajram je naš blagdan kojem smo se oduvijek radovali, za njega se posebno  pripremali, u njemu smo bajramsku radost dijelili sa drugim a i neka tako bude i  ovog  puta.

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com