Menu

WHO: Evropa na prekretnici zbog porasta broja zaraženih koronavirusom Istaknuto

 

Evropa je na prekretnici u borbi s koronavirusom zbog porasta broja zaraženih, početka školske godine i dolaska jeseni, upozoreno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Vrijeme je da prekinemo "lov na fatamorganu" i donesemo teške odluke kako bismo zaštitili najranjivije i omogućili da djeca idu u školu, pa i po cijenu neizbježnih žrtava, rekao je direktor za krizne situacije WHO-a Majkl Rajan (Michael Ryan).

- U Evropi će se ljudi uskoro početi vraćati u zatvorene prostore. Infekcijski pritisak će se pojačati - rekao je Rajan na virtualnoj pres-konferenciji.

Moraju se načiniti ustupci kako bi mladi i stariji sudjelovali u društvenom životu, istaknuo je. "Jedini način je da odrasli održavaju dovoljan razmak i tako pomognu da se smanji broj zaraženih".
- Šta je važnije: povratak naše djece u školu ili otvaranje noćnih klubova i barova? - upitao je.
WHO je u petak prijavio do sada najveći broj novozaraženih u jednom danu, 53.873 slučaja.
Maria Van Kerkhove, zadužena za upravljanje Covidom-19 u WHO, ocijenila je da se porast broja zaraženih u Evropi dijelom može pripisati povećanom testiranju i praćenju.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com