Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Vlada RS gradi kuće mladima koji žele živjeti na selu Istaknuto

selo0U pokušaju da se zaustavi odlazak mladih sa sela, ali ili da im se olakša povratak, Vlada Republike Srpske je odlučila da uđe u projekat gradnje stambenih jedinica mladim bračin parovima i samohranim roditeljima. Da bi se prijavili na konkurs potrebno je da imaju zemljište na kojima bi gradila kuća i da su mlađi od 30 godine. No, koliko su mladi za život na selu zainteresovani provjerila je naša ekipa.

 

 

Manjača, selo Stričići, zaselak Regodići, tridesetak kilometara od Banjaluke. Do kuća, u kojima živi svega 12 mještana, stiže se makadamom.

 

"Nema mladih nikoga, samo dođu vikendom. Kad sam ja došla ovdje 1972., udala se, bilo je djece koliko hoćeš da idu u školu, bilo naroda. Sad nema nijedno, sve je to dole u gradu", priča Mioljka Regodić, Manjača.

 

Loša putna infrastruktura, česti nestanci vode, nema rasvjete... sve je to uticalo na odlazak u grad. Da bi se zaustvilo izumiranje sela iz Vlade RS najavljuju projekat izgradnje stambenih jedinica za mlade bračne parove i samohrane roditelje u ruralnim sredinama.

 

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta raspisaće javni poziv na koji će se moći prijaviti mladi ljudi do 30 godina starosti koji imaju u vlasništvu nekretninu na kojoj bi se mogao izgraditi stambeni objekat, odnosno kuća sa određenom kvadraturom", pojašnjava Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta.

 

U toku razgovori sa predstvanicima Ministarstva poljoprivrede da podrži mlade ljude koji bi se odlučili na povratak ili ostanak u ruralnoj sredini, a imaju želju baviti se poljoprivredom, rekla je Davidović. Projekat će se prvo provoditi u nerazvijenim sredinama.

 

No, jesu li mladi zainteresovani?

 

Anketa

 

"Da sam u nekom IT sektoru definitivno bih otišao, ovako sam zaglavio u medicini i moram biti ovdje, ali kad bi bila neka specijalistička bolnica, sad bih otišao negdje na periferiju ili neko selo pored Kneževa".

 

"Sa jednim autom, sa porodicom moglo bi se, negdje da je bliže ali bi se moglo".

 

"Ne, ne bih stvarno. Ja bih u gradu jer nudi veće mogućnosti. (Čak i ako bi bilo riješeno stambeno pitanje?) Ne, ne bih".

 

Za projekat izgradnje kuća novčana sredstva su obezbjeđena, ali ministarka nije precizirala koliko, već da će se projekcije praviti na osnovu broja prijavljenih. Te, ukoliko ne bude dovoljno zainteresovanih mijenjaće se i uslovi za konkurisanje.

 

http://ba.n1info.com

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com