Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Jednostavan trik kako da bez problema ogulite pečene paprike Istaknuto

pap4Za pripremu ukusnog ajavara ili namaza od paprike, prvo što trebate jeste da ih ispečete u peći. Tako pečene su ukusne i mekane, ali uklanjanje kožice s njih može biti posebno problematično i predstavljati noću moru za domaćicu.

Lifehacker piše da iako je pečena paprika mekana, njena kožica je tvrda i opora te ne doprinosi ni okusu ni izgledu jela koje pripremate.Za početnike koji prvi put prave ajvar ili druge delicije od paprike, skidanje kožice može predstavljati pravi problem.Međutim i za to postoji mali trik koji će uveliko pomoći da ovaj dio posla postane nezamislivo lagan.Tajna je u tome da pečene paprike odmah nakon vađenja iz peći treba pokriti.Vi odaberite čime ćete ih pokriti, ali jedan od prijedloga je da ih ubacite u duboku zdjelu i prekrijete plastičnom kesom ili poklopcem ako ih stavite u šerpu.Dobit ćete isti rezultat i ako ih zatvorite u papirnu kesicu ili plastičnu kutiju za hranu. Možete ih jednostavno pokriti i krpom.Tako će paprike ispuštati višak tečnosti i pare, a to omekšava kožicu i omogućava vam da je ogulite bez muke.Možete ih guliti prstima ili papirnim kuhinjskim ručnikom ako ne želite da vam na koži ostanu mrlje.Ukoliko želite zadržati aromu dima, onda paprike gulite u zdjeli s vodom, a poslije vodu iskoristite tokom pripreme jela.Trebate imati u vidu da paprike ne treba držati poklopljenima dugo nego tek toliko da se prohlade, dovoljno da ih možete držati u ruci bez da se ne opečete.Prosječno je to oko 15 minuta za manje, odnosno, oko pola sata za veće količine.Nakon što ih ogulite, spremne su za pripremu. Shodno tome, možete ih nasjeckati kao dodatak umacima, salatama, pečenom mesu ili drugoj hrani u kojoj želite osjetiti slatkastu aromu uz notu dima ili ih ukuhajte u ukusni ajvar.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com