Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Građani kupuju po dva krompira, jedan luk, na rubu gladi su (VIDEO) Istaknuto

LUK8Potrošači se sve češće okreću vlastitom uzgoju, a treba spomenuti i da je veći broj proizvođača prodaju usmjerio na društvene mreže

Prodaja poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Federaciji Bosne i Hercegovine u avgustu manja je za 25 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je novi zabrinjavajući podatak među brojnim lošim ekonomskim pokazateljima koji prikazuju značajno smanjenje potrošačke moći kupaca, ali i teške borbe lokalnih proizvođača i prodavača sa uvoznim lobijima.

 

Gotovo pola miliona maraka manje potrošili su u avgustu kupci na tržnicama Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na prošlogodišnju potrošnju. Stanje na tržnicama danas – pesimistično. Trgovci kažu kako svakodnevno vide i čuju sve više tužnih priča o siromaštvu.

 

Situacija nije bolja ni u drugim mjestima. Smanjenje prodaje na tržnicama je očigledno. Potrošači se sve češće okreću vlastitom uzgoju, a treba spomenuti i da je veći broj proizvođača prodaju usmjerio na društvene mreže.

 

Ovakvo smanjenje prodaje zbog općeg pada potrošnje u svijetu nije iznenadilo ekonomiste. Očekuje se da će zbog deflatornih efekata morati doći do smanjenja cijena, jer će potrošnja do daljnjega ostati niska. Poboljšanje situacije za građane i prodavače može se očekivati tek na proljeće sljedeće godine.

 

Nakon obilaska tržnica, jasno je da su rezultati federalne agencije za statistiku još i optimistični. Ovo je samo jedan mali komadić u mozaiku lošeg kupovnog stanja prosječnog gradanina BiH. Korona je tome doprinijela, ali ona očito nije glavni uzrok.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com