Menu

02 970x100 px2

Brčanski Parlament usvojio Zakon o pravima nacionalnih manjina u Distriktu Istaknuto

Sjednica Skupstina 780x470Brčanski Parlament tokom prijepodnevnog zasjedanja, usvojio je kroz drugo čitanje, Zakon o nacionalnim manjinama u Distriktu. Usvajanju Zakona prethodila je na momente i polemička rasprava, koja je na kraju rezultirala prihvatanjem tri amandmana. U prvom se precizira da na području Distrtikta pripadnioci manjine mogu tražiti zvaničnu korespodenciju na svom jeziku, tek u slučaju da manjini pripada više od 30 posto stanovništva u Brčkom.

„Ključna stvar, podržana većinom glasova zastupnika jeste amandman kojim se precizira da nikom, ko se u najmanje posljednjih pet godina nije izjašnjavao kao pripadnik određene manjine, takav status ne može priznati, odnosno ne može ga mjenjati iz godine u godinu“, rekla je predlagač amandmana zastupnica SDS-a dr Lidija Ljubojević. Protiv ovakvog stava, odnosno amandmana, bio je zastupnik Turske manjine u aktuelnom sazivu parlamenta Alija Denjagić koji ističe da je aktivno učestvovao u trogodišnjoj pripremi ovog zakona, te da usljed činjenice da se zakon pripremao tri godine, nije uredu, kako je naglasio da na dan sjednice donose amandmani, te bez detaljnije analize pšrihvataju jer kako je naglasio Denjagić nisu u skladu ni sa Zakonom o nacionalnim manjinama BiH.

 

„Usvojeni amandman je direktni udar na zakonodavstvo BiH, jer krovnim zakonom se precizira da u našoj državi postoji 17 manjina i tri konstitutivna naroda i oni se izjašnjavaju onako kako žele, i nema nikakvog preciziranja, što se u Distriktu čini ovim amandmanom“, rekao je Denjagić. Inače, tokom prijepodnevnog zasjedanja zastupnici su prihvatili i izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i građenju u Distriktu.

 

(radio brcko)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com