Menu

02 970x100 px2

Policija Brčko: Europski Dan borbe protiv trgovine ljudima Istaknuto

ljudski zivot nema cenu ali trgovina ljudima je nasa realnost 696x315Imajući u vidu da je Europska komisija 2007. godine 18. listopad proglasila Europskim danom borbe protiv trgovine ljudima, Međunarodna organizacija za migracije između ostalog raspolaže podacima koji pokazuju da su veliki broj žrtava trgovine ljudima djeca, dok jedan broj identificiranih žrtava trgovine ljudima potiče iz Bosne i Hercegovine.

Najčešći razlozi trgovine ljudima su: prisilni rad, prosjačenje, lažno usvajanje, lažni i prisilni brakovi, trgovina ljudskim organima, pornografija, prisilna prostitucija i slično, a najugroženija kategorija su djeca i djevojke, ali i radno sposobni muškarci zbog eksploatacije.

 

Imajući u vidu navedeno, Policija Brčko distrikta BiH javnosti želi ukazati na fenomen trgovine ljudima kroz podizanje svijesti građana u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima. Tim povodom, na Trgu Mladih će dana 19. 10. 2020. godine u 11 sati biti postavljen štand Policije Brčko distrikta BiH na kojem će građanima biti dijeljen promotivni materijal koji ukazuje na ovaj problem, a podršku ovoj aktivnosti pružit će Koordinacijsko tijelo za borbu protiv trgovine ljudima Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

 

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da iste ustupe Policiji Brčko distrikta BiH pozivom na brojeve telefona: 122 ili 049/233-200.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com