Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Korigiran ključan podatak: Koliko dugo možete biti uz nekoga sa COVID-19, a da se ne zarazite? Istaknuto

 

 

Koliko dugo je potrebno da se zarazite ako ste blizu nekoga s koronavirusom? Stručnjaci kažu da nema čarobnog broja minuta.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta. Prethodno se bliskim kontaktom smatrala osoba koja provede najmanje 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra od zaražene osobe.

Sada tih 15 minuta ne mora biti uzastopno. Bliskim kontaktom smatra se osoba koja je bila na manje od dva metra od zaražene osobe minimalno 15 minuta u 24 sata.

Zašto je taj podatak izmijenjen? Zato što se pokazalo da je zatvorski čuvar u Vermontu pozitivan na koronavrirus nakon višestrukih, ali kratkih kontakata sa šestoricom asimptomatskih zatvorenika.

U osmosatnoj smjeni, on je imao 22 susreta sa zatočenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta.

Znači li to da ste sigurni ako provedete manje od ukupno 15 minuta blizu zaražene osobe? Nažalost, ne nužno.

Petnaest minuta je samo smjernica. Želite dati neke široke smjernice koje je lako zapamtiti, ali zapravo se radi o kontinuumu. Rizik vam može biti manji u dužem razdoblju, a veći u kraćem. Mnogo je varijabli koje utječu na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije - kaže Neal Goldstein, profesor epidemiologije na Univerzitetu Drexel u Philapelphiji.

Rizik vam može biti manji u dužem razdoblju, a veći u kraćem. Mnogo je varijabli koje utječu na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije.

Osim vremena izloženosti virusu, važno je i ima li zaražena osoba simptome, ima li ih uopće ili ih je razvila kasnije, jeste li bili vani ili u zatvorenom prostoru, kakvo je bilo prozračivanje prostorije, koliko je još ljudi bilo u njoj i čime ste se bavili.

Ako ste primjera radi, sjedili i pjevali sa prijateljima umjesto, da ste šutke sjedili u parku, raste rizik da ćete se zaraziti u kraćem vremenu.

Definicija bliskog kontakta ne mijenja se ako ste pritom nosili maske, no to nije zato jer one nisu korisne u prevenciji zaraze.

CDC maske ne uzima u obzir jedostavno zato jer ih mnogi ne nose pravilno.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com