Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

BioNTech: Cijena vakcine bit će ispod tržišne vrijednosti Istaknuto

 

Njemačka kompanija BioNTech, trenutno vodeća kompanija kada je riječ o proizvodnji vakcine za koronavirus, planira da cijena vakcine bude ispod tržišne vrijednosti.
Ryan Richardson, jedan od vodećih ljudi u procesu razvoja vakcine, je u razgovoru za Financial Times izjavio kako će se u slučaju formiranja cijene morati slijediti balansiran pristup te da će cijena vakcine biti prilagođena u odnosu na regije gdje se bude prodavala.

"Morat ćemo slijediti uravnotežen pristup koji prepoznaje da inovacije zahtijevaju ulaganja pa tako planiramo odrediti cijenu vakcine ispod standardne tržišne vrijednosti. S obzirom na situaciju to moramo uraditi kako bismo osigurali vakcinu širom svijeta", rekao je Richardson, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države su sa Pfizerom i BioNTechom još u julu dogovorile isporuku od 100 miliona doza vakcine koja bi trebala imati cijenu od 19 dolara po dozi.

Evropska komisija razmatrat će u srijedu nabavku određenog kontingenta vakcina ovih kompanija, a kako su istakli iz BioNTecha, razmatraju da do 2021. godine osiguraju 1,3 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com