Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

“Savski galeb” kipara Mirze Morića uskoro bi mogao biti na Trgu mladih u Brčkom Istaknuto

 

Fondacija “Legat kuća Ekmečić“ nedavno se obratila Vladi Brčko distrikta BiH inicijativom za postavljanje skulpture “Savski galeb“ akademskog kipara Mirze Morića na Konačkom brdu na Trgu mladih u Brčkom.

Morić je renomirani umjetnik bosanskohercegovačkog porijekla koji već četiri decenije živi i djeluje u Francuskoj te je ovu inicijativu podržala i Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, kao i brojni intelektualci i umjetnici.

U prilogu inicijative je Morićevo pismo namjere u kojem je umjetnik izrazio želju da Brčkom daruje skulpturu “Savskog galeba“ kao izraz ljubavi prema rodnom gradu. Autor u pismu navodi da je vrijednost ove umjetnine 100.000 evra i da je ona je u tom iznosu njegov lični poklon gradu Brčko i njegovim građanima.

“Smisao skulpture ‘Savski galeb’ jeste u potpunoj slobodi, galebov let kao odraz slobodne ljudske misli, one kojoj svi težimo jer je ona krajnji cilj čovjekovog postojanja na zemlji. Veza između umjetnika, njegovog slobodnog stvaralačkog zanosa i ostvarenog djela također jača vezu umjetnika sa svojim rodnim gradom i njegovom vječitom inspiracijom – rijekom Savom”, naglasio je Mirza Morić u opisu projekta.

Inicijativu za postavljanje skulpture podržala je i Ambasada Republike Francuske u BiH.

“Ovo umjetničko djelo predstavljalo bi simbol francusko-bosanskog prijateljstva. Bilo bi također i mjesto susreta u gradu. Ambasada Francuske potpuno podržava ovu inicijativu za koju zna da je predmet razgovora između umjetnika i lokalnih vlasti”, kaže se u pismu koje je gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću uputio savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog Instituta u BiH Žan-Kristof Tibau.

Predsjednica Fondacije “Legat kuća Ekmečić“ Sela Tecilazić je kazala da se nada da će odgovor vlasti Brčko distrikta stići što prije i da će biti pozitivan kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta postavljanja skulpture.

 Izvor: nula49

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com