Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Njemačka zabranjuje plastične kese Istaknuto

Plasticna vrecicaOd zabrane su izuzete plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, kao i plastične vrećice od debljeg materijala, namijenjene višekratnoj upotrebi

Njemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih vrećica u maloprodaji od 2022, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, saopćeno je u petak.

 

Zabrana se odnosi na plastične vrećice s debljinom stijenke između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim vrećicama koje se koriste u maloprodaji.

 

Od zabrane su izuzete plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, kao i plastične vrećice od debljeg materijala, namijenjene višekratnoj upotrebi.

 

“Plastična vrećica je sinonim bespotrebnog trošenja resursa”, rekla je ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), prenijela je Hina. Ona je kazala da su platnene vrećice, košarice te plastični sanduci za višekratnu upotrebu “dobra alternativa” plastičnim vrećicama.

 

Simbolična težina

 

Organizacija za zaštitu okoliša WWF je pozdravila zabranu plastičnih vrećica u Njemačkoj, ali je istodobno saopćila kako ove zabrana ima “samo simboličnu težinu”.

 

“Manje od jedan posto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične vrećice”, stoji u saopćenju WWF-a.

 

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakiranja nije zaustavljen.

 

Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okoliš, tumačeći da se to odnosi samo na njemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama.

 

Zastupnik AfD-a Andreas Bleck je ukazao na to da je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica, postignut prije dvije godine, donio rezultate i smanjio upotrebu vrećica za dvije trećine.

 

“Zakon o zabrani plastičnih vrećica je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja”, rekao je Bleck.

 

U posljednje dvije godine velika većina lanaca samoposluživanja u potpunosti je izbacila plastične vrećice iz upotrebe.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com