Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

Bh. kompanija poručuje: Imamo mogućnost čuvanja i transporta vakcina i na minus 80 stepeni Istaknuto

 

Kompanija Grizelj tvrdi da posjeduje sisteme za transport i čuvanje vakcina na niskoj temperaturi. O tome su obavijestili nadležne, međutim oni im nisu dali povratnu informaciju s obzirom na to da još uvijek ne znamo koje ćemo vakcine nabavljati.
Ova kompanija već sada u BiH ima najmanje 32 komore tzv. minusnog režima za humane vakcine koje se čuvaju do minus 20 stepeni, međutim ne bi predstavljalo problem ni ukoliko bi temperatura trebalo da bude i do -80 stepeni celzijusa.

Njihovi sistemi i suhi led se koriste za čuvanje ne samo vakcina, nego i raznih seruma, lijekova, insulina.

O svojoj mogućnosti sigurnog čuvanja vakcina, odnosno održavanja temperature i transportovanja su obavijestili entitetska ministarstva zdravstva i zavode za javno zdravstvo, a sa Aerodromom Sarajevo su dogovorili da će im pripremiti komore za čuvanje vakcina kada stignu.

Tomislav Grizelj, vlasnik kompanije govori da je potrebno osigurati i čuvanje, ali i transport te da distributer mora imati najmanje nekoliko mjesta u BiH na kojima će lagerovati vakcine.

Grizelj kompanija pak ima razvijenu namjensku opremu i sisteme za transport svih vrsta vakcina kapaciteta od pet litara do 100 litara.

"Mi ćemo od Pfizera dobiti njihove kontejnere i u njima će doći vakcina na temperaturi od -75 stepeni, a mi zatim treba u njima samo da održavamo temperaturu", rekao je Grizelj.

Temperatura se održava suhim ledom. On procjenjuje da će na dnevnom nivou biti potrebno oko 100 do 200 kilograma leda, dok oni npr. mogu dnevno proizvesti i do tone.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com