Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

Brčko: Obilježavanje Međunarodnog dana invalida Istaknuto

medjunarodni danPovodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Brčkom su danas započele aktivnosti na uređenju parking mjesta za invalide, te obezbjeđivanju kosih ravni na trotoarima za lakše kretanje osoba sa invaliditetom. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju su, na inicijativu raznih udruženja invalida, podržali društveni subjekti i institucije iz Brčko distrikta.

Piše: Mirsad Arnautović

 

“Pravo na pristupačnost invalidnih lica je jedno od temeljnih prava po članu 9. UN konvencije o ljudskim pravima i na tom pitanju se treba raditi svakodnevno”, istakla je Ana Kotur Erkić iz Antidiskiminacijskog foruma.

 

Prva u nizu predviđenih aktivnosti je obilazak lokacija svih predviđenih mjesta za parkiranje osoba sa invaliditetom i lokacija u užem centru grada na kojima treba obezbijediti kose ravni na trotoarima za lakše kretanje invalidnih lica.

 

“U saradnji sa organizacijama osoba sa invaliditetom, a na inicijativu Antidiskiminacijskog foruma Brčko distrikta, JP Putevi Brčko su pokrenuli aktivnost poboljšanja funkcionalnosti obilježenih parking mjesta za parkiranje osoba sa invaliditetom i prilagođavanje trotoara za kretanje korisnika ortopedskih pomagala”, naglasio je Vlado Jevtić, direktor ovog preduzeća.

 

“Navedenu aktivnost je podržala i Policija Brčko distrikta na način da će policijski službenici vršiti pojačane kontrole zloupotrebe parking mjesta namijenjenih za osobe sa invaliditetom”, najavila je Dževida Hukičević, portparol Policije.

 

U Brčko distriktu je trenutno obezbijeđeno 29 parking mjesta za ovu kategoriju lica ispred gotovo svih najznačajnih institucija, ali je problem što oni u najvećoj mjeri svojim dimenzijama nisu prilagođeni potrebama invalidnih osoba.

 

https://radiobrcko.ba/

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com