Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

U Bosanskoj dolini piramida ove sezone rekordan broj gostiju Istaknuto

 

Iako su sve turističke destinacije u našoj zemlji, ali i širom svijeta, ove godine ostvarile katastrofalne rezultate, Bosanska dolina piramida je oborila sve rekorde po broju dolazaka gostiju. To nam je potvrdio i osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, dr. Semir Osmanagić, s kojim smo rezimirali sezonu koja je na izmaku.

Sjajni rezultati
- Uprkos neveseloj situaciji, ove godine smo ostvarili sjajne rezultate. U arheološkom i naučnom smislu došli smo do potvrde starosti suhozida u tunelima “Ravne 3” od 19.000 godina i tako naučno verificirali postojanje prve građevine na Balkanu i u Evropi. Istraživanjima smo utvrdili da je vrh Bosanske piramide Sunca bio astronomski opservatorij. Premda ove godine nije bilo volontera, mnogo smo uradili u naučnom i arheološkom aspektu tokom ove godine - rekao je dr. Osmanagić.

S turističkog aspekta, ova godina je bila posebna. Promocijom i dovođenjem uglednih gostiju iz regije i svijeta stvoreni su uvjeti za najuspješniju sezonu do sada.

Vrhunski sportisti
- Zahvaljujući gostima iz okruženja, ovo je bila rekordna sezona i primjer smo svima iz turističke industrije, koja je ove godine zabilježila katastrofu. Nismo tražili nikakve subvencije i plaćanja od države, niti imamo namjeru, već smo se prilagođavali. Dovođenjem vrhunskih sportista pokazali smo da je ova lokacija atraktivna za sportiste i to je imalo afirmativni odjek širom regije, a tako nastavljamo i naredne sezone - kazao nam je dr. Osmanagić.

Kulturno središte
Osim tunela “Ravne” i Bosanske piramide Sunca, park „Ravne 2“ je ove godine postao kulturno središte Balkana, s brojnim predstavama, muzičkim i plesnim nastupima, koncertima i promocijama.

- Pokazali smo da u Visokom imamo velike mogućnosti za razvoj kulturnih dešavanja, a za narednu godinu najavljujemo čitav niz iznenađenja i dolazaka vrhunskih umjetnika. Naše lokacije su otvorene 365 dana u godini, uporedo radimo na unapređenju turističke infrastrukture i uvijek razmišljamo i pripremamo se za budućnost - zaključio je dr. Osmanagić.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com