Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

Dvojica bh. državljana optužena za krijumčarenje migranata Istaknuto

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirze Puriša (1996) iz Sarajeva i Elvira Sejdića (1988) iz Odžaka, zbog krijumčarenja migranata.

Optuženi se terete da su, sredinom 2020. godine, stupili u kontakt sa ilegalnim migrantima koji su boravili na području BiH, te radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport trojice državljana Maroka i jednog državljanina Alžira, preko teritorije Bosne i Hercegovine, iz pravca Sarajeva do Bihaća, u zamjenu za novčanu naknadu od krijumčarenih osoba.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migrantata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Optuženi su prlikom izvršenja kaznenog djela otkriveni i spriječeni od pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Optuženi se terete za krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com