Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Vijest odjeknula u svijetu - Svjetski mediji o potezu Komšića i Džaferovića: Rusija prvak srbijanskih interesa u BiH Istaknuto

lavrov2Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su danas prisustvovati sastanku Predsjedništva BiH sa Ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim zbog, kako su kazali, nepoštivanja institucija i države BiH iskazanu prethodnog dana na sastanku u Istočnom Sarajevu, a vijest su prenijeli veliki svjetski mediji.

Američka novinska agencija Associated Press prenijela je vijest o “bojkotu ruskog visokog diplomate” na koju su se bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva odlučili zbog “nepoštivanja” bh. države. Istakli su kako je Lavrov posjetu BiH trebao započeti posjetom glavnom gradu Sarajevu umjesto što se prvo sastao sa članom Predsjedništva, Miloradom Dodikom, u Istočnom Sarajevu.

 

Američki medij dalje piše kako je Dodik poznat po svojim “proruskim stavovima” te da se zalaže za secesiju bh. entiteta Republika Srpska i pripajanje susjednoj Srbiji. Iako Rusija nikad formalno nije podržala raspad BiH, isto tako nikada nije kritizirala Dodikove separatističke stavove, prenosi AP.

 

Pozivajući se na AP, ugledni američki list Washington Post prenio je vijest o bojkotu sastanka u bh. Predsjedništvu, navodeći kako ruski diplomat nije komentirao nedolazak druga dva člana Predsjedništva. O bojkotu je izvjestila i Al Jazeera.

 

U svojoj objavi agencija Reuters napominje kako je država koju Lavrov predstavlja “prvak srbijanskih interesa u BiH i šire na Balkanu.” Agencija je također citirala članove Predsjedništva Džaferovića i Komšića, koji su na vanrednoj press konferenciji pojasnili razloge nedolaska na zakazani sastanak.

 

Lavrov, koji se kasnije tokom dana susreo s ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković, nije komentirao raniji sastanak u Predsjedništvu ali je podvukao kako Rusija “potvrđuje svoju principijelnu i jaku podršku suverenitetu i teritorijalnom integiritetu BiH, kao i jednakosti svih njenih konstitutivnih naroda”, piše Reuters.

 

Radio Slobodna Evropa je podsjetila na izjave članova Predsjesništva Džaferovića i Komšića, koji su kazali kako je njihovu odluku da bojkotiraju sastanak potakla činjenicom da su primjedbe ruskog diplomate od dan ranije u suprotnosti sa službenim stavovima BiH.

 

US News također je izvijestio o bojkotu sastanka, pozivajući se na ageciju Reuters.

 

Citirajući Komšića, ovaj medij prenosi kako dan ranije na sastanku Lavrov-Dodik u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta bh. zastava, što je član Predsjedništva ocijenio kao nepoštivanje bh. institucija, prenosi N1.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com