Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Prva osoba u Hrvatskoj primit će vakcinu 28. decembra, u BiH tek u martu? Istaknuto

 

Premda je Evropska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi odobrenje za upotrebu „Pfizerove“ i „BioNTechove“ vakcine protiv koronavirusa moglo stići do 29. decembra, njemački „Bild“ javlja da bi se to moglo dogoditi već 23. decembra.

Nijemci, pak, kažu da bi u tom slučaju vakcinacija u toj zemlji mogla početi dan nakon Božića, točnije, 26. decembra.

S obzirom na to da je Evropska komisija u planu vakcinisanja najavila da će sve zemlje EU, nakon što EMA kaže posljednju riječ, vakcine dobiti u isto vrijeme, to bi značilo da bi Hrvatska s prvim vakcinacijama mogla početi već 26. ili, pak, 28. decembra, javlja „Jutarnji list“.

Naime, iz „BioNTecha“ su izvijestili da isporuka vakcina iz tvornice i primarnog distributivnog evropskog centra u belgijskom Puursu može početi čim stigne zeleno svjetlo EMA-e i EK.

Datum do kojeg bi EMA mogla dati zeleno svjetlo na konferenciji za medije indirektno je potvrdio i njemački ministar zdravstva Jens Špan (Spahn). Rekao je kako su medijski napisi, prema kojima bi EMA trebala odobriti vakcinu 23. decembra, točni, te dodao kako će se to dogoditi redovnim, a ne hitnim postupkom.

- Imamo informaciju da će „Pfizerova“ vakcina stići u Hrvatsku 4. januara. No, ranije su iz firme rekli da, čim stigne odobrenje EMA-e, već u ovoj bi se godini mogle isporučiti simbolične količine vakcine istovremeno za sve zemlje EU, kao što je i dogovoreno, a ostatak bi trebao stići nakon Nove godine - kaže direktor HZJZ-a dr. Krunoslav Capak.

Uvjeren je da će u slučaju da EMA 23. odobri vakcinu, i Hrvatska prve količine dobiti istovremeno kao i Njemačka, odnosno kao i druge zemlje EU.

U BiH se dolazak vakcina najavljuje tek u martu, podsjeća "Avaz".

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com