Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Brčko: Korona zaustavila deminiranje Istaknuto

demineriNa području BiH još ima 79.000 mina zakopanih u zemlji, što je više od broja mina pronađenih za dvije i po decenije, upozorila je predsjednik Organizacije "Posavina bez mina" Svjetlana Pavlović.

 

Pavlovićeva je napomenula da BiH, prema Otavskoj konvenciji, ima obavezu da do 2025. godine "oslobodi cijelu zemlju od uticaja mina", ukazujući da je u ovoj godini veoma malo urađeno na deminiranju.

 

"U Brčko distriktu se tek na jesen krenulo sa jednim projektom koji je finansirala Vlada distrikta, ostalo ništa nije rađeno. Deminiranje je gotovo potpuno stalo, a o upozoravanju i podizanju nivoa znanja kod djece i odraslih da se i ne govori", rekla je Pavlovićeva novinarima.

 

Ona je naglasila da je u Brčko distriktu pod minama još 13 kilometara kvadratnih, te da u posljednje dvije godine nije bilo civilnih stradanja, ali da to ne znači da ih neće biti.

 

"Tek sada je urađena jedna lokacija u Boderištu. Radiće se u Vučilovcu i još jedna lokacija", navela je Pavlovićeva.

 

Ona je istakla da je deminiranje stalo zbog pandemije virusa korona, kao i zbog tehničkih razloga koji su se odigrali na nivou BiH zbog kojih mnoge organizacije nisu dobile akreditaciju na vrijeme.

 

"`Palo` je deminiranje i zbog manjka interesa stranih donatora koji ne mogu vječno pomagati. Zbog mnogo faktora mine padaju u zaborav, a one ostaju u zemlji", pojasnila je Pavlovićeva.

 

Ona je napomenula da je Nevladina organizacija "Majn mark" iz Holandije 15. decembra pokrenula onlajn izložbu dječijih crteža kako bi kroz priče djece podigli globalnu svijest o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava u svijetu i u BiH.

 

"Iako rade samo u konfliktnim zemljama kao što su Azerbejdžan, Ukrajina, Jemen, uvrstili su i BiH, bez obzira na to što je ovdje rat završen prije dvije i po decenije. Crteži djece iz BiH su najtužniji jer je jedino na tim crtežima bilo mnogo suza. Ne smijemo zaboraviti mine, koje su druga vrsta pandemije koja pogađa ovu zemlju već 25 godina", poručila je Pavlovićeva.

 

(Srna)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com