Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti Istaknuto

 

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite, javlja Anadolija.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 61 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka i umjetnosti.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu će promovirati po sedam kandidata na čast doktora farmaceutskih nauka, po šest kandidata na čast tehničkih i ekonomskih nauka, po pet kandidata na čast političkih, islamskih i medicinskih nauka, po tri kandidata na čast doktora odgojnih, poljoprivrednih i matematičkih nauka, po dva kandidata na čast historijskih, lingvističkih, pravnih, geografskih i veterinarskih nauka, te po jednog kandidata na čast doktora kriminalističkih, sigurnosnih, kriminoloških, upravnih, društvenih, muzičkih, hemijskih i bioloških nauka.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u izjavi medijima kazao je potpuno normalna šema svečanosti u decembru, ove godine je modificirana u onom dijelu u kojem su neke događaje potpuno otkazali, a trebali su biti održani u zatvorenim prostorima pred većim brojem ljudi, a neke su modificirali.

- To je također ranije bio jedan veliki događaj, organiziran u ‘Zetri’ pred otprilike 11.000 do 12.000 ljudi. Ove godine će preko 5.000 naših diplomanata i magistranata primiti svoje diplome na jedan drugačiji način, koji je za nas jedini mogući u doba pandemije. U manjim grupama na svojim fakultetima, ali i sam čin svečanosti i objavljivanja svečane promocije, održat će se u ‘Domu mladih’ 19. ovog mjeseca, u subotu. To je naš pokušaj da kombinacijom online metoda i uživo u salama u manjim grupama do 30 učesnika obilježimo na svečan način, a onaj radni dio uručivanja diploma uradit će se na organizacionim jedinicama, fakultetima i akademijama - rekao je Škrijelj.

Za medije je govorila i Amra Banda, doktorantica Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

- Doktorska disertacija je predstavljala veliki naučni i stručni izazov za sve kandidate i velika nam je čast i zadovoljstvo što smo danas ovdje - rekla je Banda.

Dodala je kako veliku zahvalnost duguju i UNSA koji je čak i uslovima pandemije uložio napore u organizaciju svečane promocije.

- Doktorska disertacija je sama po sebi veliki uspjeh. Ipak, svi mi težimo da naše disertacije imaju neku praktičnu primjenu i koriste društvu. Svakako jedan veliki benefit i čast je kada imate priliku prenositi i mlađim generacijama i našim studentima, te s tim u vezi nadam se da će sav napor i trud koji smo uložili, biti prepoznat i pomoći mladim generacijama u daljem naučnom i stručnom usavršavanju - rekla je Banda.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com