Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Evropski zvaničnici pozvali bh. vlasti da otvore migrantski centar u Ciljugama kod Tuzle Istaknuto

 

Situacija s migrantima u Bosni i Hercegovini je alarmantna. Više od 3.300 izbjeglica i migranata izgubit će pristup skloništu i uslugama u zemlji zbog skorog zatvaranja objekta u Lipi, koji je predstavljao privremeni smještaj u jeku situacije s COVID-19 tokom ljeta, a nije bilo alternativnog rješenja do kojih su trebale doći vlasti. Ovo se navodi u zajedničkom saopćenju za javnost Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za sigurnosnu i vanjsku politiku, Ylve Johansson, evropske komesarke za unutarnje poslove, i Olivéra Várhelyija, komesara za susjedstvo i propširenje. Evropski zvaničnici su pozvali bh. vlasti da zaborave političke prepirke i ponovo otvore centre u Biri i u Ciljugama kod Tuzle.
– Nadležne vlasti moraju sarađivati ​​i djelovati kako bi riješile potrebe svih izbjeglica i migranata koji su ostali bez skloništa i kako bi spasili njihove živote. Moraju se uzeti u obzir i interesi lokalnog stanovništva i u tom ćemo smislu raditi sa nadležnim vlastima – navodi se u saopćenju. EU nastavlja podržavati Bosnu i Hercegovinu i njene građane u suočavanju sa izazovnom situacijom, i u tom smislu je stavila na raspolaganje dodatna sredstva u ovu svrhu. – EU takođe podržava Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migrantskom situacijom, uključujući azil i jačanje granične kontrole, kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rješavanje ovog problema – navodi se u saopćenju.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com