Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

Ukrajinsko ministarstvo kulture: Pečat na ikoni ukazuje da je ona vlasništvo naše države Istaknuto

iko ukMinistarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

 

 

"Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.Ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske građe o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrijednostima i jasne identifikacije ikone."Ministarstvo također priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona (SBU - državna sigurnost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU - Vanjska obavještajna služba Ukrajine) u kojima se zahtijeva poduzimanje mjera odgovora iz njegove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njenog teritorija u Bosni i Hercegovini", rekla je Fomenko.

Svitlana Fomenko

Svitlana FomenkoUkrajina i BiH su države potpisnice Konvencije od 14. novembra 1970. godine o mjerama za zabranu i sprečavanje neovlaštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.U skladu s članom 7. države ugovornice obavezuju se zabraniti uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svjetovnog historijskog spomenika i, na zahtjev druge države stranke, poduzeti odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra.Podsjetimo, 16. decembra portal Klix.ba je otkrio da Ambasada Ukrajine u BiH traži od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi s poklonjenom 300 godina starom ikonom iz Luganska koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH BiH Milorad Dodik darovao ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Serhiju Lavrovu. Ukrajinci tvrde da se radi o predmetu koji predstavlja njihovu kulturnu baštinu.Od tada se zvanično nije oglasio niko iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, niti iz Vlade Republike Srpske, kao ni iz SNSD-a. U međuvremenu Dodik je danas hospitalizovan na UKC u Banjoj Luci zbog obostrane upale pluća, a ranije mu je naložena izolacija zbog kontakta s osobom pozitivnom na koronavirus. Dodiku je test pokazao da nije Covid-19 pozitivan.

 

https://www.klix.ba/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com