Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

DF-ovi kadrovi Slavko Matanović iz Brčkog i Emir Suljagić uzeli "bijeli hljeb" Istaknuto

bijeli hljeb ilustracijaBivši ministar saobraćaja i komunikacija BiH Slavko Matanović i bivši zamjenik državne ministrice odbrane Emir Suljagić iskoristili su pravo i uzeli naknade za "bijeli hljeb". Smijenjeni kadrovi Demokratske fronte tako će u narednom periodu primati nezarađene plaće u iznosu koji je dosta iznad prosječnog standarda plaća građana BiH, saznaje Klix.ba.

Činjenice da je više od jedne četvrtine ukupne radne snage u BiH nezaposleno, da blizu 700 hiljada bh. građana živi na rubu siromaštva i da je stopa nezaposlenosti mladih najviša u Evropi nisu spriječile Matanovića i Suljagića da iz budžeta uzmu nezarađene plaće.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potvrđeno nam je da će Slavku Matanoviću mjesečno biti isplaćivano 2.847,94 KM po osnovu "bijelog hljeba", dok će Emir Suljagić građane BiH mjesečno koštati 1954.47 KM.

Na drugoj strani, prosječna plaća u državi iznosi 834 KM, dok najniža penzija, koju prima blizu 200 hiljada penzionera, iznosi 326,17 KM.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o smjeni Matanovića i Suljagića sredinom decembra prošle godine.

Podsjećamo, nekadašnji ministar saobraćaja i komunikacija Slavko Matanović naplatio je u junu prošle godine, dok je još obavljao javnu funkciju, 4.366,83 KM neto plaće, 102 KM toplog obroka i 300 KM za odvojeni život.

Suljagiću ovo nije prvi put da uzima "bijeli hljeb". Naime, on je 2012. godine u svoj džep inkasirao skoro 30.000 KM na osnovu nezarađene plaće i to nakon što je podnio ostavku na poziciju ministra obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo.

Bijeli hljeb ili nezarađena plaća podrazumijeva mogućnost da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata.

Ovo pravo bh. funkcionerima dao je zakon koji su sami napisali i usvojili.
klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com