Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

FBiH: Napravljen plan vakcinacije, prve vakcine idu u Mostar Istaknuto

 

Federalno Ministarstvo zdravstva napravilo je Plan vakcinacije koji će se sutra naći na sjednici Vlade Federacije BiH /FBiH/, kojim je definisano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska vakcine do njene upotrebe.
Plan je zasnovan na zakonski regulisanoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne grupe, prioriteti imunizacije, način distribucije, prenosa i skladištenja vakcina, te načini odvijanja cijelog procesa.

Prema saznanjima portala “Kliks”, vakcine će biti distribuisane svim kantonima na principu jednakosti i solidarnosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prve vakcine koje stignu u BiH biće skladištene u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci, koja se očekuje krajem januara ili početkom februara.

U isto vrijeme, plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada, gdje će stizati vakcine sukcesivno, odnosno kako budu pristizale u BiH, a odakle će biti distribuisane dalje po manjim mjestima.

Nadležni trenutno rade na nabavci specijalnih frižidera u kojima će se na minus 80 stepeni Celzijusovih čuvati “Fajzerove” vakcine.

Prioritet u imunizaciji na početku biće zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog, u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati o načinu skladištenja, čuvanja i upotrebe vakcina.

Nedavnim usvajanjem budžeta, Federacija BiH sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za direktnu nabavku vakcina, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministra pokrene proces.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com