Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

Imamović: Naše blago je u svijetu, naša zemlja je najviše opljačkana (VIDEO) Istaknuto

enver imamovic vu7 13012021 2 696x352Brza reakcija Rusa, kada su shvatili da im je 'prijatelj' Milorad Dodik poklonio ukrajinsku ikonu koja je sumnjivim kanalima stigla u našu državu, rezultirala je vraćanjem ikone uz poruku Dodiku da sarađuje s Interpolom.

 

 

Poznato je da originalni dokument Povelje Kulina bana, rodnog lista Bosne i Hercegovine, se nalazi u Ruskoj akademiji nauka i umjetnosti, kojima ne predstavlja nikakvu vijednost kao što je neprocjenjive   za našu državu.

 

Više puta odbili su vratiti je u Bosnu i Hercegovinu.

 

O tome koliko je važno da Bosna i Hercegovina posjeduje Povelju Kulina bana u Vijestima u 7 govorio je uglevni profesor Enver Imamović, historičar i arheolog.

 

  • Kako znamo uvijek se za tu povelju kaže da je rodni list Bosne i Hercegovine. S pravom se kaže mada, Bosna je mnogo starija stotinama, stotinama godina. Važna je zato što njen sadržaj govori striktno, konkretno o državnosti. Samo ću reći jednu rečenicu, obzirom da je povelja duga: „Ja vam jamčim po svojoj državi da ste slobodni da hodate, ukoliko vam se nešto desi ja snosim odgovornost“, to je važno, on spominje državu pod pojmom vladanje to je stara riječ. Vladanje znači država, i to je bitno. Dakle, to je povelja dokument prvi na Jjužnoslavenskom prostoru na Starobosanskom jeziku. Unutra imate mnogo riječi koje mi nemamo u našem jeziku, kojim su govorili naši pra pra djedovi. Tako da je iz puno razloga taj dokument značajan za nas – kaže Imamović.

Povelja Kulina bana izvorno je sačuvana u tri primjerka od kojih su u konačnici dva zaršila u Dubrovniku, ali treći za koji se smatra originalnim ostao je u Rusiji.  Imamović smatra da Rusi u početku nisu ni znali da posjeduju taj dokument sve dok nisu saznali koliko on zapravo vrijedi. Od tog trenutka priča se mijenja i oni je pažljivo čuvaju u svojim vitrinama.

 

Otkriva da je bio na čelu jednog od timova koji je bio zadužen za povrat ovog veoma važnog dokumenta za Bosnu i Hercegovinu, ali da je zarad pokušaja „skupljanja političkih poena“ jedan od političara koji je u to vrijeme bio ambasador Bosne i Hercegovini u Rusiji sve to „pokvario“.

 

  • Bilo je mnogo pokušaja s naše strane da se povrati. Prije  nekoliko godina i ja sam bio voditelj jednoga tima da se vrati ispred naše Federacije BiH, nismo uspjeli. Sada u posljednje vrijeme sve je manja mogućnost. Zašto? Zato što Rusi uopće nisu znali da imaju taj dokument,to je mali dokument,  a oni imaju stotine i milione takvih dokumenata. Međutim, s naše strane u tome su bili oni koji nisu bili od struke. I oni su naglasili da je to izuzetna vrijednost, da vrijedi desetine miliona  i oni su čuli i valjda drugačije postupaju, dakle malo je teže.  Mada recimo kada sam ja vodio taj projekt, mi smo imali u našem muzeju nekoliko dokumenata, predmeta pa čak i ikona koje su ruskog porijekla da mijenjamo, i sve je bilo do jednog kraja ali su se neki umiješali, da sad ne govorim ko je, neki političari… to je sve pokvareno.  

Danas, nažalost mogućnost da se vrati ne postoji, kaže.

 

  • Nažalost, nikakva. Ali i to da kažem, vidite recimo u posljednjem našem ratu šta je bilo sa Narodne biblioteke, šta je bilo sa Orijentalnog instituta šta je bilo sa brojnim drugim muzejima, sve je pokradeno i spaljeno, i nema…Sva sreća da mnogi naši dokumenti, ne samo u Rusiji nego nema zemlje da nema naših dokumenata. Tamo su i čuvaju se i sačuvani su, a ono što je bilo kod nas uništeno je. Prema tome, tamo se u Petersburgu  u biblioteci Ruske akademije nalaze i na svojem mjestu, eventualno biti će vrijeme da nam posude na izložbu. Ako dođe neka situacija da se mijenja, mi njima  njihove predmete, oni nama naše  kao što je inače običaj u svijetu, onda će ona doći kod nas kao jedan naš eksponat u muzej.

Profesor Imamović otkrio je zanimoljiv podatak gostujući na Hayat televiziji u Vijestima u 7, govoreći kako je Bosna i Herecgovina najviše opljačkana zemlja te da se njeno blago nalazi u 50-60 zemalja širom svijeta.

 

  • U svijetu to je stara praksa još iz vremena tzv. kolonija kada su zemlje evropske bile kolonijalne sile pa gdje god su došle pljačkale su i nosile. Današnji muzeji svjetski, počev od British muzeja u Londonu, Nacionalnog muzeja u Parizu, Vatikanski muzej… sve je tamo,  kompletan muzej ima eksponata ima iz Indije, Australije, iz arapskih zemalja, Afrike.  To je opća pojava u čitavom svijetu, tuđe blago u tuđim vitrinama, ali u tome mogu reći, nažalost da je naša zemlja najviše opljačkana  i najviše naše blago je po svijetu. Ima negdje oko 50-60 zemalja po svijetu – tvrdi Imamović.

Povelja Kulina bana najvažniji je dokument Srednjovjekovne Bosne. Napisan je 1189.godine i predstavlja trgovački Sporazum Dubrovačke republike i Bosne.

 

(Emrah Fejzović)

 

https://hayat.ba/

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com