Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Brčko: Odjel za izbjegla i raseljena lica prošle godine realizirao 1,5 miliona KM Istaknuto

 

Vladin Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja tokom 2020. godine realizirao je oko 1,5 miliona KM sredstava za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata na području Brčko distrikta.

 Ljubica Ilić, šefica Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja navela je da su tokom prošle godine sredstvima iz budžeta Odjela realizirana dva javna poziva.

Za obnovu ratom oštećenih objekata utrošeno 300.000 KM, na način da je 30 lica ostvarilo pravo na dobijanje donacije.

Realizacija drugog javnog poziva bila je pomoć licima iz drugih sredina koja se ne mogu vratiti na svoje predratne adrese, a žele se integrirati u ovu lokalnu zajednicu, gdje je realizirano je 250.000 KM, pri čemu je 17 lica ostvarilo pravo na donaciju.

Šefica Ilić navela je i realizaciju nekoliko projekta stambenog zbrinjavanja Roma , od kojih su neki projekti još uvijek u toku.

„Od donatorskih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, donacija Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, u visini od 448. 000 maraka urađena je sanacija i rekonstrukcija 11 objekata, izgradnja osam stanova za lica u stanju socijalne potrebe i drugi projekti“, kazala je Ilić.

Donacija od pola miliona KM utrošena je za useljenje u osam stanova zgrade na Novom Brčkom za lica u stanju socijalne potrebe.

Ljubica Ilić je kao značajne realizirane projekte u prošloj godini navela izgradnju za Rome u naselju Prutače asfaltnog puta u dužini od 320 metara za šta je okvirno utrošeno oko 100.000 KM.

Ilić je još kazala da je rad odjela u prošloj godini opteretilo stanje panedmije u kojoj se nalazimo, a da nije bilo pojave virusa korona rezltat bi sigurno bio još i veći u dijelu poslova kojima se bavi Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com