Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Izazovi na Tik Tok-u, opasnost za djecu koja neprestano vreba (VIDEO) Istaknuto

TIk TokTragedija koja je potresla region je smrt desetogodišnjeg dječaka iz Srbije, koji se objesio zbog izazova Blekaut na Tik Tok-u. Iako prema pravilima ove platforme za dijeljenje video sadržaja, veoma popularne među tinejdžerima širom svijeta, korisnici ne mogu biti mlađi od 13 godina, praksa pokazuje suprotno. Istraživali smo koliko su djeca i roditelji svjesni opasnosti koje vrebaju na Tik Tok-u i šta kažu stručnjaci.

 

 

Bizarni izazov na Tik Toku da učesnici prihvate da prekinu dotok kiseonika bio je poguban za desetogodišnju djevojčicu u Italiji i njenog vršnjaka u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama, do sada se širom svijeta 82 djece ugušilo zbog Blekaut izazova na Tik Tok-u koji podrazumijeva da stave kaiš oko vrata i stežu ga dok se ne onesvijeste, dok sve snimaju telefonom.

 

Kao što smo se mi nekad igrali na ulici, tako se sad djeca igraju na društvenim mrežama. Apsolutno je nemoguće to u potpunosti kontrolisati, smatra psiholog u Dnevnom centru za djecu Vanja Blaženović. Ističe da djeca previše vremena provode na društvenim mrežama i za njih su opasni izazovi postali normalna stvar.

 

Potreba za prihvatanjem od vršnjaka i dokazivanjem naročito kod osnovaca je glavni razlog zbog čega učestvuju u opasnim izazovima. Policiji u Republici Srpskoj do sada nisu prijavljeni opasni izazovi na Tik Tok-u.

 

Stručnjaci upozoravaju da je vršnjačko elektronsko nasilje i razni opasni izazovi izraženiji na društvenim mrežama nego u stvarnom okruženju. To je dodatni alarm za roditelje da obrate pažnju na djecu i da im ukažu na pogubnost i besmislenost prihvatanja izazova da bi se dokazali drugima. Ključno je da shvate i prihvate sami sebe.

 

https://bhrt.ba/

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com