Menu

B7EA1536 C9E9 43D9 A0CB DFC37AE741B3

VKBI: Diskriminacija nad Bošnjacima i aparthejd u entitetu RS mora se zaustaviti Istaknuto

 

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) saopćilo je da diskriminacija nad Bošnjacima i aparthejd u entitetu (RS) moraju biti zaustavljeni.

To je saopćeno nakon radno-konsultativnog sastanka održanog u sjedištu VKBI-ja u Sarajevu, kada je generalni sekretar te asocijacije Emir Zlatar primio potpredsjednika entiteta RS-a Ramiza Salkića, predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Eldina Kajevića i člana Vijeća publicistu Avdu Huseinovića.

Prema saopćenju, Salkić je upoznao učesnike o položaju i statusu bošnjačkog naroda koji je od Dejtonskog sporazuma do danas sistematski izložen diskrimaniciji i omalovažavanju.

Političko rukovodstvo RS-a konstantno kreira javnu tezu koja se narativima i djelovanjem provodi u praksi, da je RS entitet srpkog naroda, iako je Ustavom BiH kao i Ustavom RS-a jasno definisana ravnopravnost i jednakopravnost svih naroda i građana. Javno negiranje pravnosnažno presuđenog genocida nad Bošnjacima, zabrana korišćenja bosanskog jezika u školama u RS bošnjačkoj djeci, neispunjavanje obaveze zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u institucijama RS, kako je definirano Dejtonskim sporazumom, samo su neki od eklatantnih primjera da je politika aparthejda još prisutna u Evropi u entitetu RS.

U regionalnim odnosima uspostavlja se savez između političkh rukovodstava Srbije i bh. entiteta RS i prezentira se kao "savez srpskih država" na Balkanu, što je otvoreno zagovaranje dovršetka projekta izgradnje velikosprske države i prostora i na jasan način dovodi u pitanje suverenitet države Bosne i Hercegovine.

Dodatno težak položaj povratnika Bošnjaka u RS usložnjava teška ekonomska situacija koja je dobrim dijelom proizvedena visokim stepenom korupcije u RS-u, a to ne ide u prilog održivom povratku posebno bošnjačkih žrtava koje su preživjele genocid.

Eldin Kajević, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, ukratko je prezentirao ciljeve i zadatke kojima će se Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike baviti u narednom periodu, s posebnim akcentom na uspostavi kontakata i suradnje s novom administracijom predsjednika Joa Bajdena.

Iznesene informacije i saznanja sigurno će biti prezentirani u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, s jasnim zahtjevima i stavovima da su neprihvatjivi aparthejd i negiranje zločina genocida od političkih struktura u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Kajević je posebno akcentirao slučaj neuklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate Orlović i pored presude Evropskog suda za ljudska prava.

Usuglašeno je da u narednom periodu treba održati video-konferencije na kojima bi Salkić i istaknuti članovi akademske zajednice iz Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca, američkoj i kanadskoj javnosti prezentirali činjenice o aparthejdu koji se provodi nad nesrpskim stanovništvom u entitetu RS, te opstrukcijama koje se odnose na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda sudova UN-a.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com