Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: Zgrada za borce Armije R BiH i HVO do kraja godine Istaknuto

zgrada arbihNi nakon više od dvije godine od izgradnje Zgrade za stambeno zbrinjavanje demobiliziranih boraca i ratnih vojnih invalida Armije Republike BiH i HVO iz Distrikta, njezini potencijalni stanari još uvijek nisu uselili u stambene jedinice. Međutim, stvari su se konačno pokrenule, te postoji mogućnost da bi u 2021. godini ovaj objekt mogao biti stavljen na raspolaganje onima čije stambeno pitanje još nije rješeno, a koji ispunjavaju sve porebne uvjete.

 

Prema riječima Avdije Bande, predstavnika Koordinacije boračkih udruženja Armije R BiH, razlog zbog kojega potencijalni stanari još uvijek nisu uselili u Zgradu za stambeno zbrinjavanje demobiliziranih boraca i ratne vojne invalide je potrebno dodatno projektiranje i ugradnja dizala koje prvobitno nije bilo planirano, a prijeko je potrebno ovoj kategoriji stanovništva. Sljedeći korak u ovom procesu je, ističe Banda, formiranje liste kriterija za korisnike ovih stanova, potom raspisivanje javnog poziva i u konačnici dodjela stanova krajnjim korisnicima.

„Smatram da je razuman rok da se u tri, eventualno četiri mjeseca proces izrade i definiranja kriterija završi i da se raspiše javni poziv. Potom slijedi procedura odabira u skladu s javnim pozivom i kriterijima“, kaže Banda.

No, prije formiranja liste kriterija, nužno je odrediti osnovne kriterije, a za svaku od tri kriterije branitelja kojima su stanovi u ovoj zgradi namijenjeni, morat će postojati i posebni kriteriji kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe vezane uz potencijalne pokušaje prijenosa i prodaje vlasništva.

On je dodao kako je, u krugu ovog, u planu i izgradnja još jednog sličnog objekta sa istom namjenom.

„Nadam se da prostoji volja, kako u Vladi Federacije, tako i u Vladi Distrikta da financiramo izgradnju još jednog sličnog objekta jer ćemo već kroz ovu proceduru natječaja imati snimljeno stanje i znati otprilike koje su potrebe naših članova da se na ovakav način rješavaju njihova stambena pitanja“, kazao je Banda.

Podsjetimo, sredstva za izgradnju zgrade s 25 stanova, namijenjene za stambeno zbrinjavane demobiliziranih boraca i RVI A R BiH i HVO-a su osigurali Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko distrikta BiH u iznosu od milijun maraka, a pored toga Vlada Distrikta je naknadno osigurala i dodatna sredstva od 60.000 KM za uređenje okolnog prostora i osiguravanje kvalitetne vodoopskrbe.

Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com