Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: “Napredak”, “Preporod” i “Prosvjeta” danas zajedno obilježavaju Međunarodni dan maternjeg jezika Istaknuto

Zovik Strepci Izlet 780x470Izletom u Gornji Zovik i Štrepce, članovi Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ danas zajednički obilježavaju Međunarodni dan maternjeg/materinskog jezika.

Ovaj put su odlučili da posjete nekoliko zanimljivih lokacija (Sv. Juraj, Svatovsko groblje, Kalajdžije, Pravoslavna crkva Svete Trojice, Begova kuća, Župni centar Sv. Franjo) koje po njihovom mišljenju predstavljaju važan turistički potencijal Brčko distrikta koji nije dovoljno predstavljen niti zaštićen.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma je fra Marko Jozić, predsjednik “Napretka” istakao da je maternji jezik osnovni predmet u školi putem koga se uče osnove života, kulture, govora, komunikacije i kojim se postavlja osnov za učenje svih drugih jezika.

Zbog toga je, smatra fra Jozić, njegovanje jezika fundamentalna stvar svake kulture, uključujući i našu.

Po mišljenu Edina Jašarevića, predsjednika “Preporoda”, jezik se nalazi u svemu i sve je u jeziku.

“Sama činjenica da na lokalitetima koje danas obilaze članovi sva tri nacionalna društva u Brčkom, postoje građevine, dokumenti i djela koja su preci ostavili budućim naraštajima, ukazuje na značaj očuvanja istorije, tradicije i čuvanja prošlosti od zaborava, a samim tim i na njegovanje i čuvanje jezika. Mi, danas, upravo obilaskom lokacija na kojima su živjeli i stvarali naši preci, afirmišemo priču o identitetima i jeziku”, rekao je Jašarević.

Dragan Tomić, predsjednik “Prosvjete” naglašava da je važno skrenuti pažnju, posebno mladim naraštajima, na raznolikosti koje postoje u Brčko distriktu i ukazati na potrebu njihovog njegovanja u kulturnom i istorijskom smislu. Veoma bitna je i činjenica da se, kaže Tomić, na ovom području zaista radi o lokalitetima koji mogu biti značajan turistički potencijal Brčko distrikta.

U obilasku Gornjeg Zovika i Štrepaca danas se nalazi oko stotinu posjetilaca.

Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com